Protester mot Barnevernet, Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Del saken
 • 769
 •  
 •  
 •  
 •  

Slawomir Kowalski er polsk, og konsul i Norge, og skulle følge opp en anmodning om bistand fra en polsk familie i Akershus, i forbindelse med at deres seks år gamle barn skulle tas fra dem av barnevernet. Det ble imidlertid ikke mulig for konsulen å besøke familien, da han ble fysisk avvist av barnevernet, og hindret inngang i hjemmet av fem politifolk.

Norge har skrevet under og ratifisert Wienkonvensjonen, som gir konsuler visse rettigheter. Da Kowalski gjorde krav på disse, fikk han til svar at “i vårt land følger vi våre egne regler”.

Idag fra hovedstaden har videodokumentasjon på hendelsesforløpet, og barnevernets egen rapport, som den polske familien har mottatt, bekrefter også historien. Foreldrene skal dessuten ha blitt nektet å snakke polsk med sine barn.

– Wienkonvensjonen om konsulære rettigheter håndheves meget strengt verden over, og brudd på konvensjonen av denne sorten er kun kjent fra totalitære stater, forteller advokat Arthur Kubik til Idag fra hovedstaden.

Utenriksdepartementet hevder på sin side at de følger med på saken, og bekrefter at de kjenner til forholdene. Utenriksministerens kommunikasjonsrådgiver, Siri R. Svendsen, sier følgende om hendelsen:

– Spørsmål om barnevernssaker i Norge må rettes til Barne- og likestillingsdepartementet. Utenriksdepartementet er imidlertid kjent med at det i en aktuell sak skal ha vært uenighet mellom det lokale barnevernet, og representanter for Polens ambassade om ambassadens rolle og opptreden. Vi vil følge denne saken nærmere.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 769
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]