Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Forskere har funnet ut at et stoff fra blodet til drapsmenn som soner ved Ila fengsel, gjorde mus mer voldelige. Funnene betegnes som spennende.

Sammen med en internasjonal forskergruppe har den norske forskeren og rettspsykiateren Henning Verøy prøvd å finne stoffer i blodet som skiller aggressive mennesker fra andre, ifølge Forskning.no.

Målet var å finne ut om mennesker som har blitt dømt for vold og mishandling, hadde et annerledes immunsystem enn en tilfeldige mennesker, og om forskjellen i immunforsvaret kunne knyttes til aggresjon.

Fant antistoff hos kriminelle

I en tidligere studie ble aggressivitet knyttet til uvanlig høye verdier av antistoffet immunglobulin G, som binder seg til kroppens hormoner. Dette antistoffet regulerer kortisolnivået i blodet, som igjen stiger når man blir stresset.

– Aggresjon i seg selv er en sterk stressreaksjon. Hvis det viser seg at immunforsvaret blander seg inn i kroppens reaksjon på stress, så kan dette gi en mulig forklaring på hvorfor noen har en tilbøyelighet til å ty til vold, sier Værøy til forskningsnettstedet.

Mus ble voldelige

Forskerne tok blodprøver fra de dømte som soner ved Ila fengsel, skilte ut dette antistoffet og ga det til mus. Resultatet var mer aggressive mus.

– Absolutt alle de 16 aggressive menneskene skilte seg fra kontrollgruppen ved at antistoffene festet seg til et annet område av ACTH- molekylet. Selv om studien har for få forsøkspersoner til å konkludere noe bastant, så er dette et svært spennende funn, sier han.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]