Høykommissær for menneskerettigheter fra 2008 til 2014, Navi Pillay, var taus om skytingen på en jødisk skole i Toulouse i 2012. Foto: AFP PHOTO / ERIC CABANIS
Del saken
 • 280
 •  
 •  
 •  
 •  

FN-organer, tjenestemenn og eksperter som har til hensikt å bekjempe rasisme, har i løpet av det siste tiåret fullstendig oversett globalt hat og vold mot jøder, viser en rykende fersk rapport utarbeidet av organisasjonen UN Watch. Rapporten ble onsdag oversendt FNs generalsekretær. Under et møte i Genève 28.juni understreket FNs spesialrapportør for religionsfrihet, Ahmed Shaheed, det samme poenget. Han snakket om den “skandaløse mangelen på oppmerksomhet” som FNs menneskerettighetssystem har vist for antisemittisme.

Den 40-siders tykke rapporten, med tittelen “De forente nasjoner og antisemittisme: Rapport 2008-2017,” spør hva FN har gjort for å motvirke klassisk antisemittisme. Den tar ikke opp spørsmålet om hvorvidt FN demoniserer Israel, noe mange mener er en ny form for antisemittisme. FN ser rasisme overalt og antisemittisme ingen steder, konkluderer rapporten.

De siste årene har jøder vært mål for planlagte terrorhandlinger og slaktet ned i land som India, Frankrike, Belgia, Danmark og andre steder – enten i en jødisk skole, museum, synagoge eller supermarked. Rapporten viser at FNs tjenestemenn, som har hatt som oppgave å bekjempe diskriminering, likevel for det meste har vendt et blindt øye mot antisemittisme.

FNs menneskerettighetsråd, som fatter hundrevis av vedtak om året, inkludert om emner knyttet til rasemessig og religiøs diskriminering, har knapt nevnt trusselen mot jødene, samtidig som det er vedtatt en lang rekke resolusjoner med fokus på “ærekrenkelse av islam og muslimer”.

I løpet av sin periode fra 2006 til 2016 kom generalsekretær Ban Ki-moon med over 100 fordømmelser av terrorangrep verden over. Når angrepet var rettet mot moskeer eller kristne inkluderte hans fordømmelser et sterkt språk mot målrettingen av mennesker for deres religiøse tro. Derimot avstod han fra å bruke tilsvarende sterkt språk om terrorangrep mot jødiske mål, og flere av dem kommenterte han ikke i det hele tatt, fremkommer det av rapporten. Han fordømte en anti-muslimsk film, men har aldri kritisert antisemittismen i muslimske land, eksempelvis Irans Holocaust-fornektelse, Jødiske konspirasjonsteorier, og oppfordringer til å begå folkemord.

Høykommissær for menneskerettigheter fra 2008 til 2014, Navi Pillay, fordømte en film hun oppfattet som anti-muslimsk, og uttalte at tegneserier av Charlie Hebdo var ondsinnede, men var taus om eksempelvis skytingen på en jødisk skole i Toulouse. For å nevne noen eksempler fra rapporten.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 280
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]