Antall tilfeller av gonoré i Norge økte med 28 fra 2016 til 2017. Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
annonse

Antall tilfeller av gonoré i Norge økte med 28 prosent fra 2016 til 2017. Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.

annonse
annonse

–Sommeren er en tid for kjærlighet, og det er viktig å huske på at det har vært en økning i seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og gonoré. Gonoré er i mange tilfeller antibiotikaresistent, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

annonse

Så langt i år er det registrert 663 gonoré-diagnoser, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet(FHI).

Instituttets oversikt viser at antallet registrerte tilfeller i fjor var 1.399, en økning på 28 prosent sammenlignet med 2016. Økningen var størst blant menn som har sex med menn, der antall tilfeller av gonoré i fjor økt med 50 prosent sammenlignet med året før.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp
Ber folk bruke kondom

Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.

– Spredningen kommer i en periode med mindre bruk av kondom og ganske omfattende reisevaner. Mange blir smittet i Asia, Afrika og Sør-Europa, sier Guldvog.

Han understreker at gonoré kan føre til alvorlige infeksjoner, ubehag og sterilitet.

– Den tryggeste måten å sikre seg på er å bruke kondom. Det er et råd vi har gått tungt ut med, særlig i retning ungdom, sier Guldvog.

Urovekkende spredning

I mars uttrykte også seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI stor bekymring i forbindelse med gonoréspredningen.

– Gonoré er en av de mikrober vi kjenner med størst potensial for antibiotikaresistens. Mens vi tidligere kunne bruke vanlig penicillin er vi i dag der at behandlingen må gjøres intravenøs, og vi har bare én type antibiotika som er effektiv. Vi ser økende tilfeller i Norge og verden av resistens mot medisinen vi bruker nå, sier Nilsen.

– Kombinert med at sykdommen oppfattes som lett og behandle og ikke veldig alvorlig, er dette bekymringsfullt, la Nilsen til.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.