Irans president, Hassan Rouhani. Foto: REUTERS/Lisi Niesner
Del saken
  • 108
  •  
  •  
  •  
  •  

Ifølge informasjon som den tyske avisen Bild Zeitung har innhentet fra kilder ved bundeskanslerens kontor, det tyske utenriksdepartementet og det tyske finansdepartementet planlegger det iranske presteregimet å fly 300 euro (rundt 3 milliarder norske kroner) i kontanter fra Tyskland til Iran.

Årsaken er de amerikanske sanksjonene mot Iran som vil tre i kraft de kommende månedene og som blant annet vil ramme den iranske sentralbanken. Mullaene i Iran frykter at de går tom for penger.

Den konkrete planen er slik: Den “europeiske-iranske handelsbanken” i Hamburg har enorme eiendeler som tilhører det iranske regimet. Bankens regnskap forvaltes av Bundesbank. Bundesbank skal betale 300 millioner euro i kontanter og overlevere dem til representanter for det iranske regimet. Disse vil da flytte pengene om bord på iranske fly til Iran.

Ifølge Bild er amerikanske og israelske etterretningsorganer bekymret og frykter at kontantene kan brukes til terrorfinansiering. Den tyske regjeringen sier derimot at tyske hemmelige tjenester ikke har noe bevis for terrorfinansiering.

Samtidig påpeker Israel og USA at det iranske regimet gjentatte ganger har brukt kontanter i euro eller dollar for å finansiere terroristorganisasjonen Hizbollah og terror mot Israel, samt militser i krigen i Syria, skriver Bild.

  • 108
  •  
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]