Syriske flyktninger har slått seg ned på landsbygda i Quneitra-provinsen like ved de israelskokkuperte Golanhøydene etter å ha flyktet fra naboprovinsen Daraa under den pågående regjeringsoffensiven. Bildet ble tatt 5. juli. Foto: Nabaa Media via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Over 100.000 syrere har flyktet mot de okkuperte Golanhøydene, men Israel holder grensa stengt. I mørket slipper likevel barn inn for å få legehjelp.

Onsdag krysset over 40 personer, alle syriske mødre og deres barn, grensa i løpet av natta for å få treffe israelske leger. Etter en rask sikkerhetskontroll ble de tatt med til sykehus i byen Safed i Israel.

– De får behandling på sykehuset og drar tilbake igjen i løpet av samme døgn, sier den israelske majoren og militærlegen Sergej Kutikov til nyhetsbyrået Reuters.

annonse

– Iblant kommer de tilbake to eller tre ganger for videre behandling eller for å opereres, legger han til.

Ingen menn

Ingen mannlige voksne får behandling i Israel, i alle fall ikke offisielt, skriver TT. Men under den pågående legeinnsatsen som går under navnet «Operasjon legebesøk» har om lag 3.000 syrere fått behandling i Israel.

– Vi var redde for å komme dit i begynnelsen, sier en kvinne, som legger til at dette var fordi hun tidligere bare hadde betraktet Israel som en fiende.

– Nå er det imidlertid helt motsatt, forteller kvinnen, som ikke vil oppgi navnet sitt.

annonse
Stengt

Samme natt som hun krysset grensen pågikk det kamper mindre enn en mil fra grensen til Golanhøydene, skriver AFP.

Det syriske regimet innledet den 19. juni en offensiv i Daraa i Sør-Syria, og på tre uker har de vunnet kontroll over 80 prosent av den tidligere hovedsakelig opprørskontrollerte provinsen. I mellomtiden har 120.000 syrere flyktet i retning Golanhøydene, ifølge TT.

Siden offensiven i Sør-Syria begynte har Israel økt den militære beredskapen på Golanhøydene, og grensen er i praksis stengt. Om natten har imidlertid hæren kjørt inn humanitær hjelp til de syriske flyktningene som har tatt seg mot grensen den siste tiden, skriver Haaretz.

Ifølge militæret handler det om flere tonn mat, medisiner og klær.

(©NTB)

annonse

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon