Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det brenner i skogen en rekke steder i Sør-Norge. Mange av brannene skyldes lynnedslag, og lynnedslagene hindrer slukningshelikoptre.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at fem helikoptre var oppe i luften. Tre av disse er enten på plass i eller på vei til Telemark-kommunene Nissedal, Tokke og Vinje.

De to siste skal slukke branner i Buskerud-kommunen Uvdal og Tolga i Hedmark.

– Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sier pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.

Ni branner i Telemark

I Telemark var det minst ni branner torsdag ettermiddag, og 110-sentralen hadde så mange henvendelser at de ikke kunne kommentere situasjonen overfor NTB.

Ifølge VG er snakk om tre i Nissedal, tre i Drangedal, én i Tokke, én i Vinje og én i Siljan.

En mann som befinner seg i Bjønntjønn hyttefelt i Nissedal forteller til Telemarksavisa at brannene er faretruende nær hyttefeltet. Det har vært flere lynnedslag i området, skriver Varden.

– Spredt overalt

Agderposten omtaler minst sju branner i Agder, deriblant Åmli, Froland og Birkenes. Situasjonen er også krevende i Hedmark, der det er registrert branner i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset.

– Det brenner i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad. Det er spredt overalt, sier vaktleder Jan Karlsen til NRK, om brannene i Østfold.

Krevende situasjon

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

Et lynnedslag kan også være grunnen til at det brøt ut skogbrann ved Lofthus, nord for Veggli i Buskerud, skriver Laagendalsposten.

Et annet lynnedslag medførte ifølge Bane Nortorsdag ettermiddag at det ble strømløst på hele Arendalsbanen fra Nelaug, noe som medførte forsinkelser og innstilte tog.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

For tiden er det elleve skogbrannhelikoptre i beredskap.

NTB-Alexander Vestrum
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]