Skjermdump
annonse

NATO-toppmøter har i årevis vært en formalitet hvor alle avgjørelser og uenigheter stort sett er ryddet unna på forhånd. Men det har Donald Trump endret på. Denne seansen er verdt å få med seg i sin helhet. Generalsekretær Jens Stoltenberg forsøker seg på å presentere tomme ord om samhold i NATO, landenes økte innsatsvilje osv., men blir avbrutt stadig vekk av Donald Trump, som stiller ubehagelige spørsmål om Tysklands sikkerhetspolitisk problematiske avhengighet av russiske olje og gass.

annonse
annonse

Det spesielle er i tillegg at dette skjer foran åpent kamera. Dette var trolig en av de vanskeligste arbeidslunsjene Jens Stoltenberg har hatt. Han møter nesten aldri blikket til Trump. Presidenten forteller i klartekst hvilke byrder USA påtar seg og hvilke forventninger han har til at Europa betaler mer. Dere kan enkelt gjøre det, sier han.

annonse

Man kan si mye om Trumps stil. Det er selvfølgelig et «sjokk» for NATO-systemet. Men kanskje det faktisk vil tvinge europeiske land til å tenke seriøst gjennom hvilke sikkerhetsutfordringer de har og hvordan de skal møte dem. Ærlighet og realisme er nødvendig i sikkerhetspolitikken og NATO har altfor lenge levd i en uavklart boble etter den kalde krigens slutt.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.