Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, her fotografert i forbindelse med lanseringen av Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Norge har besluttet å øke støtten til minerydding i Irak og Syria fra 100 millioner kroner i fjor til 154 millioner kroner i år, opplyser utenriksdepartementet.

Den ytterliggående islamistgruppa IS la ut enorme mengder miner og eksplosiver i områdene de tidligere kontrollerte i Irak og Syria, og eksplosivene utgjør en stor fare for sivilbefolkningen, heter det i begrunnelsen fra UD.

– Minerydding er avgjørende for å hindre at sivile liv går tapt, for at nødhjelp skal komme fram, og for å sikre at flere hundre tusen internt fordrevne kan vende trygt hjem, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som torsdag deltar i et møte i koalisjonen mot IS i NATOs hovedkvarter i Brussel.

I fjor sommer ble Mosul i Irak vunnet tilbake fra IS, og i høst bidro koalisjonen mot IS til å drive gruppa ut av byen Raqqa, IS’ tidligere hovedsete i Syria.

FN beskriver omfanget av etterlatte miner og eksplosiver som «eksepsjonelt». Bare i Raqqa blir mellom 50 og 70 personer skadd eller drept hver uke.

– Det må settes en stopper for de menneskelige lidelsene disse minene forårsaker. Situasjonen er spesielt alvorlig i Raqqa og Mosul. Derfor går en vesentlig del av den nye norske støtten til minerydding i disse to byene, sier Søreide.

Norge er blant de fem landene i verden som gir mest til den globale innsatsen for å rydde landminer. I fjor ga Norge 312 millioner til minerydding rundt om i verden.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]