Politiadvokat Sturla Henriksbø og Anne Alræk Solem, leder for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker, under torsdagens pressekonferanse. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Del saken
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  

En mann i 60-årene bosatt i Oslo er siktet for medvirkning til drap i Pakistan, ved å ha bestilt drap på kona, samt for medvirkning til drapsforsøk på to andre.

Mannen ble pågrepet i sin bolig i Oslo tirsdag, opplyste Oslo politidistrikt på en pressekonferanse torsdag.

Drapet skjedde i en forstad til Lahore i Pakistan 31. mai 2017. En person ble pågrepet like ved og erkjente ugjerningen.

– Han sa at han var blitt instruert av avdødes norske ektemann, forteller Anne Alræk Solem, leder for seksjon for alvorlige voldssaker.

– Dette er en alvorlig sak, som illustrerer at enkeltpersoner i enkelte miljøer har hatt mulighet til eller iallfall trodd at de kan begå handlinger i Pakistan uten å måtte stå til ansvar for det i Norge. Det er derfor viktig for å oss etterforske disse sakene i Norge for å vise at det ikke er mulig, sier politiadvokat Sturla Henriksbø, som er påtaleansvarlig i saken.

I Norge i over 40 år

Den pågrepne er opprinnelig fra Pakistan, men har bodd i Norge i over 40 år. Han er ikke tidligere straffedømt, opplyser Solem. Kvinnen var mannens kone nummer to, etter at han i 2006 reiste til Pakistan og giftet seg. Hun ble 40 år.

– Etterforskningen har foregått uten at den siktede har vært kjent med dette, forteller politiadvokat Sturla Henriksbø, som er påtaleansvarlig i saken.

Ifølge TV 2 har Oslo-politiet etterforsket saken i stillhet i ett år, men politiet ønsker ikke å kommentere tidsrommet.

– Prøvde å drepe slektninger

Drapsforsøkene skal ifølge politiet ha vært slektninger som den siktede hadde noe uoppgjort med.

Overfor en pakistansk TV-kanal har mannen som ble pågrepet for drapet i Pakistan, hevdet at han ble lovet 100.000 rupi (om lag 6.600 norske kroner), men han hevder han bare fikk 11.000 rupi, melder TV 2. Politiet vil ikke kommentere disse opplysningene.

Den siktede norsk-pakistaneren skal også ha gjort omfattende forsøk på bestikkelser mot pakistansk politi.

Mannen i 60-årene framstilles for varetektsfengsling torsdag ettermiddag. Han nekter straffskyld.

Trippeldrapet i Pakistan

Et ektepar og mannens bror er dømt i den såkalte trippeldrapssaken i Pakistan, der tre personer ble drept i mai 2013. Påtalemyndigheten mener det norsk-pakistanske ekteparet bestilte drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten deres samtykke.

Dommen, som ble rettskraftig da Høyesterett avviste anken i fjor vår, var ifølge statsadvokat Guro Hansson Bull banebrytende fordi det var første gang nordmenn er domfelt for å ha begått drap i utlandet på utenlandske borgere.

Ekteparet ble dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror fikk 17 år i fengsel.

NTB

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]