Statsminister Theresa May. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den britiske regjeringen la torsdag fram sin plan for hva slags forbindelser Storbritannia skal ha med EU etter brexit.

Det 98 sider lange dokumentet ble lagt fram av regjeringen torsdag ettermiddag.

Storbritannia går som tidligere kjent inn for å forlate EUs indre marked og tollunion med mål om å kunne begrense innvandring fra EU-land samt inngå egne handelsavtaler med tredjeland.

Planen er imidlertid i tråd med en såkalt myk strategi for å forlate EU.

Regjeringen foreslår å etablere et frihandelsområde og å ha «felles regelverk» med EU for varer, inkludert landbruksvarer, med mål om at handel over grensene til EU-land kan fortsette som i dag.

– I kjernen av Storbritannias forslag er at Storbritannia og EU etablerer et frihandelsområde for varer, heter det i dokumentet.

Planen legges fram i kjølvannet av at regjeringen ble enige om brexit-strategien på et maratonmøte forrige fredag. Det førte imidlertid til at både brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson trakk seg i protest.

Davis og Johnson er blant EU-motstanderne som står for en såkalt hard brexit.

Planen skal drøftes i parlamentet torsdag ettermiddag.

Planen er imidlertid også ventet å møte motstand i Brussel, der tjenestemenn i lang tid har bedt London om å senke forventningene til hvor tette båndene mellom Storbritannia og EU kan bli.

– Selvfølgelig stiller EU-27 seg åpen for et kompromiss, men ikke et som vil undergrave hovedpilarene til det indre markedet, sier en anonym EU-tjenestemann.

NTB-AFP
(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]