Leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet ønsker å forby gentesting av barn utenfor helsevesenet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Salg av genetiske selvtester på internett er i kraftig vekst. Genteknologirådet ønsker et forbud mot at foreldre kan få utført genetiske tester på egne barn.

I 2017 ble det solgt 7 millioner slike tester på verdensbasis, en dobling fra året før. Flere firmaer retter markedsføringen sin mot foreldre som vil vite mer om sine barns genetiske forutsetninger, ifølge Bioteknologirådet, som nå mener gentesting av barn kun skal være tillatt i helsevesenet.

– Barn bør ha rett til å velge hvilken kunnskap de ønsker å ha om egne gener når de selv blir 16 år og helserettslig myndige. Skal vi sikre barn retten til en åpen framtid, bør det derfor innføres et klart forbud mot å genteste barn utenfor helsevesenet, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.

Norske myndigheter har gjort det klart at selvtester ikke er regulert i bioteknologiloven, men at det er forbudt å teste andre bak deres rygg. Det som imidlertid er lite diskutert, ifølge Rådet, er om foreldre skal kunne teste egne barn.

– Debatten om ny bioteknologilov har vist at det er bred politisk enighet om at hensyn til barn skal veie tungt. Den intensjonen bør følges opp med et klart og tydelig forbud, sier Halvorsen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]