Leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet ønsker å forby gentesting av barn utenfor helsevesenet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Salg av genetiske selvtester på internett er i kraftig vekst. Genteknologirådet ønsker et forbud mot at foreldre kan få utført genetiske tester på egne barn.

I 2017 ble det solgt 7 millioner slike tester på verdensbasis, en dobling fra året før. Flere firmaer retter markedsføringen sin mot foreldre som vil vite mer om sine barns genetiske forutsetninger, ifølge Bioteknologirådet, som nå mener gentesting av barn kun skal være tillatt i helsevesenet.

– Barn bør ha rett til å velge hvilken kunnskap de ønsker å ha om egne gener når de selv blir 16 år og helserettslig myndige. Skal vi sikre barn retten til en åpen framtid, bør det derfor innføres et klart forbud mot å genteste barn utenfor helsevesenet, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.

annonse

Norske myndigheter har gjort det klart at selvtester ikke er regulert i bioteknologiloven, men at det er forbudt å teste andre bak deres rygg. Det som imidlertid er lite diskutert, ifølge Rådet, er om foreldre skal kunne teste egne barn.

– Debatten om ny bioteknologilov har vist at det er bred politisk enighet om at hensyn til barn skal veie tungt. Den intensjonen bør følges opp med et klart og tydelig forbud, sier Halvorsen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon