Eritreas president Isaias Afwerki reiser lørdag til Etiopia. Foto: AP / NTB scanpix.

Eritreas president Isaias Afwerki reiser til nabolandet Etiopia lørdag, som et nytt skritt i arbeidet for fred og forsoning mellom de to afrikanske rivalene.

– President Isaias Afwerki skal lede delegasjonen og avlegge Etiopia et offisielt besøk 14. juli, sier Eritreas informasjonsminister Yemane Gebremeskel.

– Besøket vil sementere og gi ytterligere momentum til en felles mars mot fred og samarbeid som er satt i gang av begge landenes ledere, legger han til.

Afwerki og Etiopias statsminister Abiy Ahmed signerte mandag en erklæring som formelt avsluttet krigen mellom de to landene, etter at Abiy som første etiopiske leder på nærmere 20 år dro besøkte Eritreas hovedstad Asmara.

Den politiske kursendringen i regionen kommer i kjølvannet av valget av den reformvennlige etiopiske statsministeren Abiy i april. Han overrasket tidligere i juni da han sa seg villig til å rette seg fullt og helt etter et FN-støttet grensevedtak fra 2002, og gi omstridte territorier tilbake til Eritrea.

Dette åpnet døra for direkte forhandlinger mellom Abiy og Isaias, og de to landene har normalisert forholdet og gjenopprettet handelsforbindelser.

Telefonlinjer mellom de to landene åpnet igjen for første gang på to tiår tidligere denne uka, og direktefly mellom Eritrea og Etiopia skal etter planen begynne å gå igjen neste uke.

Eritrea, tidligere provins i Etiopia, erklærte uavhengighet i 1993 etter en lang uavhengighetskamp. Mellom 1998 og 2000 brøt det ut en brutal grensekonflikt mellom landene, der titusener mistet livet.

(©NTB)

[email protected]

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]