In this Wednesday, July 11, 2018 grab taken from video, European Union leader Jean-Claude Juncker, centre left is helped by Heads of States, at Brussels Parc Cinquantenaire, in Brussels, Belgium. The European Union leader was seen stumbling, walking ungainly and losing his balance several times ahead of a gala dinner late Wednesday. Juncker has said he suffers from sciatica that sometimes affects his movements. (AP)
Del saken
 • 254
 •  
 •  
 •  
 •  

Bilder av en ustø Jean-Claude Juncker på NATO-toppmøtet i Brussel vekker oppsikt. EU benekter at det skyldes alkohol og viser til Junckers ryggproblemer.

Etter NATO-middagen onsdag kveld måtte presidenten for EU-kommisjonen støttes av statsministerne fra Nederland og Portugal, før han ble hjulpet bort i en rullestol. Den britiske avisen Independent skriver at det ikke er første gang 63-åringen har hatt vansker med å gå.

Juncker har tidligere lagt skylden på isjias, en nervesykdom som kan føre til store smerter i rygg og bein. Nettopp dette peker EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas på i en uttalelse etter den mye delte og omtalte Juncker-videoen.

– Presidenten slet onsdag kveld med et spesielt smertefullt angrep av isjias i kombinasjon med kramper, sier han.

Schinas anklager pressen for å være smakløs og viser til «fornærmende» overskrifter som antyder at Juncker var full.

– Presidenten har selv offentlig uttalt at isjiasen hans påvirker hans evne til å gå. Dette var dessverre tilfelle onsdag kveld, legger han til.

På spørsmål om Juncker blandet smertestillende piller med alkohol, svarte Schinas:

– Nei, han gjorde ikke det, i alle fall ikke som jeg er klar over.

– Presidenten ønsker også å rette en offentlig takk til statsministrene Mark Rutte og Antonio Costa for at de assisterte ham under denne smertefulle hendelsen. Han tar medisiner og føler seg bedre, sier Schinas.

Juncker er kjent for sin spesielle stil og sleivete kommentarer. Hans alkoholkonsum har lenge vært et diskusjonstema, og spørsmål om hans helse og egnethet ble reist allerede da han fikk stillingen i 2014. Den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem sa da at Juncker stadig drakk og røykte under møter.

Juncker har selv benektet at han har et alkoholproblem.

NTB-DPA-AFP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 254
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]