Seljord Røde Kors Hjelpekorps har gjennom natten bistått i slokkearbeidet i Kviteseid. Foto: Jan Aasan / Seljord Røde Kors / NTB scanpix

Det brenner fredag fortsatt 10–15 steder i Telemark, som torsdag hadde en ekstremsituasjon med alt tilgjengelig mannskap i sving med slokking av skogbranner.

Fredag formiddag er rundt 100 mannskaper i arbeid, opplyser overbrannmester Jørn Halvor Ufs ved 110-sentralen i Telemark til NTB.

– Vi er også heldige som har noen frivillige bønder som hjelper til, sier Ufs.

Også mannskaper fra Røde Kors og Sivilforsvaret har bidratt, sammen med lokale flyklubber.

Tre større branner

Tre av brannene i Telemark regnes som større. Det er ved Elgsjø i Notodden, Mensvann i Skien og Heivatn i Kviteseid. Brannene er fordelt på elleve kommuner, og for det meste dreier det seg om etterslokking.

Lynnedslag var skyld i mange branner torsdag. Fra 11.30-tiden torsdag ringte det nærmest konstant på 110-sentralen i Telemark, og fylket hadde en betydelig del av de over 100 skogbrannene som rammet Sør-Norge. Og det er bedre å ringe én gang for mye enn én gang for lite, sier overbrannmesteren.

– Det er viktig å orientere seg om hvor man er. Finn navn på nærmeste fjell, og kanskje to-tre fjell i nærheten, forteller han.

Ikke røyk i skogen

Det kan virke som ikke alle har fått med seg hvor stor skogbrannfaren er for tiden, for natt til fredag oppdaget brannfolkene bål både i Heddal ved Notodden og Skafså i Tokke.

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Ifølge NRK er det fra fredag ikke engang lov å røyke i skog og mark i Telemark.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Som følge av situasjonen er antallet brannhelikoptre i beredskap i Sør-Norge økt fra 11 til 16, men tordenværet torsdag hindret flere av dem i å bidra i slokkingen. På kvelden var åtte helikoptre operative.

(©NTB)