Seljord Røde Kors Hjelpekorps har gjennom natten bistått i slokkearbeidet i Kviteseid. Foto: Jan Aasan / Seljord Røde Kors / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Det brenner fredag fortsatt 10–15 steder i Telemark, som torsdag hadde en ekstremsituasjon med alt tilgjengelig mannskap i sving med slokking av skogbranner.

Fredag formiddag er rundt 100 mannskaper i arbeid, opplyser overbrannmester Jørn Halvor Ufs ved 110-sentralen i Telemark til NTB.

– Vi er også heldige som har noen frivillige bønder som hjelper til, sier Ufs.

Også mannskaper fra Røde Kors og Sivilforsvaret har bidratt, sammen med lokale flyklubber.

Tre større branner

Tre av brannene i Telemark regnes som større. Det er ved Elgsjø i Notodden, Mensvann i Skien og Heivatn i Kviteseid. Brannene er fordelt på elleve kommuner, og for det meste dreier det seg om etterslokking.

Lynnedslag var skyld i mange branner torsdag. Fra 11.30-tiden torsdag ringte det nærmest konstant på 110-sentralen i Telemark, og fylket hadde en betydelig del av de over 100 skogbrannene som rammet Sør-Norge. Og det er bedre å ringe én gang for mye enn én gang for lite, sier overbrannmesteren.

– Det er viktig å orientere seg om hvor man er. Finn navn på nærmeste fjell, og kanskje to-tre fjell i nærheten, forteller han.

Ikke røyk i skogen

Det kan virke som ikke alle har fått med seg hvor stor skogbrannfaren er for tiden, for natt til fredag oppdaget brannfolkene bål både i Heddal ved Notodden og Skafså i Tokke.

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Ifølge NRK er det fra fredag ikke engang lov å røyke i skog og mark i Telemark.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Som følge av situasjonen er antallet brannhelikoptre i beredskap i Sør-Norge økt fra 11 til 16, men tordenværet torsdag hindret flere av dem i å bidra i slokkingen. På kvelden var åtte helikoptre operative.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]