Kinesiske konteinere ved Port of Savannah i Georgia i USA. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kinas handelsoverskudd med USA skjøt i været i juni, trass i president Donald Trumps innsats for å redusere det.

Kinesisk eksport til USA vokste med 13,6 prosent, mens importen fra USA økte med 11,8 prosent.

Den totale handelen mellom de to landene steg med 13,1 prosent i første halvår i år, ifølge offisielle kinesiske data.

Kinas overskudd stiger til tross for at Trump har innført ny toll for milliarder av dollar på kinesiske produkter og dermed utløst en handelskrig.

At overskuddet likevel stiger, vil uten tvil øke irritasjonen hos Trump. Han mener Kinas «urettferdige» handelspolitikk rammer amerikanske selskaper og ødelegger amerikanske arbeidsplasser.

– Overdriver

I en uttalelse fra Kinas handelsdepartement torsdag slo kineserne tilbake mot Trumps påstander.

Ubalansen er overdrevet, og problemene Trump peker på kommer som følge av amerikanernes egne strukturelle problemer innenlands, mener Kina.

Landets totale handelsoverskudd fortsatte å synke i løpet av første halvår i år, og gikk ned med 24,5 prosent fra samme periode i fjor. Ifølge Kinas tollmyndigheter har landets handelsoverskudd krympet i åtte kvartaler på rad.

Myndighetene i Beijing har bedt kinesiske selskaper se etter andre steder å importere varer fra enn USA, og Kinas største kornselskap har sagt at de håper på å fase ut amerikanske soyabønner og heller importere de som produseres i Sør-Amerika og Øst-Europa.

Pistol mot hodet

Trump gjentok senest torsdag at han håper den økte tollen mot Kina fører til at kineserne kommer til forhandlingsbordet, og at han tror det er mulig å komme fram til en løsning.

Wang Shouwen, Kinas visehandelsminister og landets representant når WTO ser nærmere på den kinesiske handelspolitikken denne uka, sier imidlertid at dette er uaktuelt nå.

– Vi har allerede hatt samtaler og hadde god framgang, men denne framgangen ble ignorert av den ene parten og den parten dro i gang en handelskrig, sier Wang.

På spørsmål om hva som skal til for å få Kina til forhandlingsbordet, antyder han at Trump må fjerne tollsatsene.

– For at noen som helst dialog skal bære frukter, må den ene parten fjerne pistolen de har rettet mot hodet til den andre parten, sier Wang.

– Dessuten må en av partene holde ord. Hvis en side fortsetter å hakke og endre mening hele tiden, vil det ikke være noe poeng med samtaler, legger han til.

Truer med eskalering

Foreløpig er det lite som tyder på at Trump har planer om å fjerne «pistolen».

De to landene har så langt kun innført toll på varer tilsvarende 34 milliarder dollar mot hverandre, men USA har varslet at de vil innføre 10 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av ytterligere 200 milliarder dollar.

Kinesiske myndigheter har kalt trusselen «totalt uakseptabel» og lovet å gjengjelde tiltakene fra USA. Samtidig har de understrekt en rekke ganger at de helst vil unngå handelskrig.

– Handelskonflikten kommer definitivt til å ha en negativ effekt på handelen mellom Kina og USA, og kommer også til å ha veldig negativ innvirkning på den globale handelen, sier tollmyndighetenes talsperson Huang Songping.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]