USAs president Donald Trump besvarte en rekke spørsmål under en lengre pressekonferanse etter NATO-toppmøtet i Brussel. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pentagon-ansatte hadde sin fulle hyre med å forsikre USAs NATO-allierte etter at president Donald Trump skal ha truet amerikansk alenegang, sier kilder til NBC.

Kun timer etter at Trump hadde forlatt NATOs hovedkvarter torsdag, begynte ledere i det amerikanske forsvaret en «brannslukkingsoperasjon» i full skala med telefonsamtaler med sine motparter rundt om i Europa. Målet var å forsikre dem om at USA vil opprettholde sine forsvarsforpliktelser i regionen.

Tiltaket skal ha blitt beordret fra øverste hold i USAs forsvarsdepartement, og kom like etter at Trump truet med å revurdere USAs forsvarsforpliktelser under NATO-toppmøtet i Brussel, sier flere tjenestemenn med kjennskap til telefonsamtalene til NBC.

Hovedbudskapet i telefonsamtalene til medlemslandene i NATO var at USAs militærbaser i landene deres fortsatt ville være i drift, og at antallet amerikanske soldater fortsatt ville være på samme nivå.

– Er det en ting du trenger i denne alliansen er det forutsigbarhet, sier en diplomatkilde til NBC.

På direkte spørsmål om Trump hadde truet sine NATO-allierte med at USA kom til å gå sine egne veier i forsvarsspørsmål, svarte Trump unnvikende:

– Det er unødvendig. Det er gjort enorme framskritt. Alle er blitt enige om å øke forpliktelsene sine. De skal øke forpliktelsene til nivåer de aldri har vurdert tidligere, sa Trump.

En høytstående tjenesteperson i Trumps regjering sier til NBC at Trump var «aggressiv» mot topplederne i NATO bak lukkede dører. Budskapet var at dersom de ikke øker forsvarsbudsjettene sine betydelig, vil USA gjennomføre en «revurdering» av sine forpliktelser til NATO.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]