Pyongyang, Nord-Korea. Foto: REUTERS/Damir Sagolj
annonse
annonse

I 1999 henvendte den nordkoreanske regjeringen seg til Israel med tilbud om å stanse salg av missilteknologi til Iran og andre fiender av Israel, i bytte mot 1 milliard dollar i kontanter, skriver Wall Street Journal, som siteres av Breaking Israel News. Tilbudet har resultert i hemmelige møter mellom den israelske og den nordkoreanske ambassadøren, på en kafé i Stockholm.

Israel var ikke villig til å godta det som ble betraktet som ren pengeutpressing, men tilbød seg i stedet å bistå Nord Korea med mindre pengebeløp, mat og landbruksteknologi. Det israelske forslaget ble avvist og forhandlingene brøt sammen.

Det var en nordkoreansk avhopper til Sør Korea som avslørte den hemmelige kontakten i sin memoarbok. Thae Yong Ho var oversetter under møtene i Stockholm og en høytstående nordkoreansk diplomat, men hoppet av for to år siden. Konfrontert med hans opplysninger har datidens israelske ambassadør til Sverige, Gideon Ben-Ami, i et intervju med Israel Public Broadcasting Corporation, innrømmet at han og den daværende nordkoreanske ambassadør Son Mu Sin møttes i hemmelighet, inkludert tre ganger i 1999.

annonse

– Vi fortalte dem at vi ønsket å hjelpe dem med jordbruk og kanskje med penger, men bare dersom de stoppet salg av våpen til Syria og Iran, eller i retur for å etablere diplomatiske bånd med oss, sier Zvi Gabay, tidligere assisterende direktør for Asia-avdelingen i Israels utenriksdepartement. .

Han bekreftet at Nord-Korea avviste tilbudet, men verken Gabay eller Ben-Ami nevnte Nord Koreas opprinnelige pengebehov.

Wall Street Journal siterer avklassifiserte amerikanske statsdokumenter, som viser at USA og Nord-Korea holdt samtaler om Nord-Koreas missilsalg rundt samme tid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon