En kvinne var ansatt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus da hun ifølge tiltalen skaffet seg sensitive personopplysninger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En kvinnelig ansatt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo er tiltalt for titalls kjøp eller forsøk på kjøp ved bruk av pasienters identitet.

Fra 2012 til 2015 skal kvinnen ha søkt opp og tatt utskrifter av en rekke pasienters sensitive personopplysninger.

Opplysningene brukte kvinnen blant annet til å kjøpe telefoner, nettbrett, hodetelefoner og hygieneprodukter, ifølge tiltalen. Gjennom elleve kjøp og bankuttak skal hun ha svindlet til seg omkring 80.000 kroner fra fem pasienter mellom mars 2016 og mars 2017.

I tillegg, mener påtalemyndigheten, har kvinnen i 30-årene mislyktes med 15 forsøk på å kjøpe varer for til sammen over 150.000 kroner, det siste forsøket samme dag som hun ble pågrepet i hjemmet sitt i Oslo.

Minst 56 personer

Da hun ble pågrepet i mars i fjor, fant politiet en notatblokk med sensitive personopplysninger om minst 56 personer. I tillegg ble det funnet en iPad med «en mengde legehenvisninger og andre helserelaterte dokumenter adressert til sykehuset».

Politiet fant også flere bankkort og førerkort, i tillegg til en rekke bilder av lignende identitetspapirer, tilhørende pasientene.

– Vi har akkurat fått tiltalen, og det er for tidlig for meg å si noe om saken nå, sier kvinnens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til NTB.

Omfattende tiltale

Den omfattende tiltalen inneholder grove bedragerier og bedrageriforsøk, i tillegg til identitetstyverier. Hun er også tiltalt for brudd på to av helsepersonellovens bestemmelser om behandling av personopplysninger.

Fordi det ble funnet 0,2 liter GHB hjemme hos kvinnen under pågripelsen, er hun også tiltalt for brudd på legemiddelloven.

– Dette er en medarbeider som ikke lenger jobber hos oss. Grunnlaget for at hun sluttet er innenfor kategorien personalsak, som vi ikke kommenterer. Det er påtalemyndigheten som må kommentere grunnlaget for tiltalen, skriver kommunikasjonsdirektør Tone Hærem ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i en epost til NTB.

Rettssaken vil gå for Oslo tingrett fra 29. oktober til 2. november.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]