Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Thorvald Stoltenberg døde i dag. Jeg hadde gleden av å besøke ham hjemme i Mogens Thorsens gate 1 i Oslo.

Jeg vil huske Stoltenberg som en kriger for fred, og hans innsats som fredsmekler i Bosnia var formidabel. Da jeg møtte Stoltenberg, møtte jeg en meget reflektert og klok mann.

Norge og 15 andre NATO-land gikk til krig mot Jugoslavia i 1999, og vi krevde at NATO fikk full tilgang på land, sjø og luft i hele Jugoslavias territorium, vann, sjø og luft, uten strafferettslig ansvar eller kompensasjon, som forelagt i Rambouillet-diktatet.

annonse

Da jeg spurte Stoltenberg om noe uavhengig land ville ha godtatt slike betingelser, var hans svar kort og klart: Nei.

I dag har jeg lagt ut mitt intervju fra 19. januar 2013 på Soundcloud. Her er det meget gode refleksjoner, selv om jeg ikke er enig i alt det han sier. Stoltenberg er for eksempel for mild når det gjelder den katastrofale norske bombekrigen mot Libya, men det hadde kanskje sammenheng med at Jens ble belønnet med jobben som generalsekretær i NATO på grunn av våre 586 bomber, noe som blir beskrevet meget godt i NRK Brennpunkt dokumentaren De gode bombene.

Likevel er det gode refleksjoner og analyser på begreper som humanitær intervensjon, responsibility to protect (R2P) og de ulike mekanismene som førte til at vi gikk til krig mot Jugoslavia. Stoltenberg forklarer hvordan små land som Norge har meget vanskelige valg om å følge USA i deres kriger:

annonse

 

Stoltenbergs innsats for fred i Bosnia var også formidabel. I bøkene hans «Det handler om mennesker» fra 2001 og «De tusen dagene, fredsmeklere på Balkan» fra 1996 får vi verdifull innsikt i hans tankegang.

Jeg har lagt ut min engelske oversettelse av deler av disse bøkene, og jeg har også i dag publisert de viktigste norske sitatene fra disse bøkene.

Når det gjelder Bosnia, avslutter han «De tusen dagene på følgende måte: «Jeg har ofte uttalt at den største forskjellen mellom Dayton-avtalen og avtalen fra desember 1993 var å finne på kirkegårdene og i flyktningeleirene.» Hvis de bosniske muslimene hadde godkjent Stoltenbergs fredsplan, ville tusenvis av liv blitt spart.

Jeg ønsker å lyse fred over Thorvald Stoltenbergs minne. La oss håpe andre politikere vil være like reflektert og forsiktige når det gjelder å gå til krig. Dette sier jeg som en tidligere NATO krigshisser som har blitt en kriger for fred, se SorrySerbia.com.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon