Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 113
 •  
 •  
 •  
 •  

Thorvald Stoltenberg døde i dag. Jeg hadde gleden av å besøke ham hjemme i Mogens Thorsens gate 1 i Oslo.

Jeg vil huske Stoltenberg som en kriger for fred, og hans innsats som fredsmekler i Bosnia var formidabel. Da jeg møtte Stoltenberg, møtte jeg en meget reflektert og klok mann.

Norge og 15 andre NATO-land gikk til krig mot Jugoslavia i 1999, og vi krevde at NATO fikk full tilgang på land, sjø og luft i hele Jugoslavias territorium, vann, sjø og luft, uten strafferettslig ansvar eller kompensasjon, som forelagt i Rambouillet-diktatet.

Da jeg spurte Stoltenberg om noe uavhengig land ville ha godtatt slike betingelser, var hans svar kort og klart: Nei.

I dag har jeg lagt ut mitt intervju fra 19. januar 2013 på Soundcloud. Her er det meget gode refleksjoner, selv om jeg ikke er enig i alt det han sier. Stoltenberg er for eksempel for mild når det gjelder den katastrofale norske bombekrigen mot Libya, men det hadde kanskje sammenheng med at Jens ble belønnet med jobben som generalsekretær i NATO på grunn av våre 586 bomber, noe som blir beskrevet meget godt i NRK Brennpunkt dokumentaren De gode bombene.

Likevel er det gode refleksjoner og analyser på begreper som humanitær intervensjon, responsibility to protect (R2P) og de ulike mekanismene som førte til at vi gikk til krig mot Jugoslavia. Stoltenberg forklarer hvordan små land som Norge har meget vanskelige valg om å følge USA i deres kriger:

 

Stoltenbergs innsats for fred i Bosnia var også formidabel. I bøkene hans «Det handler om mennesker» fra 2001 og «De tusen dagene, fredsmeklere på Balkan» fra 1996 får vi verdifull innsikt i hans tankegang.

Jeg har lagt ut min engelske oversettelse av deler av disse bøkene, og jeg har også i dag publisert de viktigste norske sitatene fra disse bøkene.

Når det gjelder Bosnia, avslutter han «De tusen dagene på følgende måte: «Jeg har ofte uttalt at den største forskjellen mellom Dayton-avtalen og avtalen fra desember 1993 var å finne på kirkegårdene og i flyktningeleirene.» Hvis de bosniske muslimene hadde godkjent Stoltenbergs fredsplan, ville tusenvis av liv blitt spart.

Jeg ønsker å lyse fred over Thorvald Stoltenbergs minne. La oss håpe andre politikere vil være like reflektert og forsiktige når det gjelder å gå til krig. Dette sier jeg som en tidligere NATO krigshisser som har blitt en kriger for fred, se SorrySerbia.com.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 113
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]tt.no