Thorvald Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland (t.h.). Det var med sorg jeg i formiddag mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang, sier Brundtland om Stoltenbergs bortgang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland minnes sin siste samtale med avdøde Thorvald Stoltenberg. Han hadde en særegen utstråling, sier hun.

«Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv», var ordene fra Stoltenberg til Brundtland den siste samtalen de hadde.

– Han ville det skulle være slik vi skulle huske ham. Jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv. Jeg forsto på vår siste samtale at Thorvald også følte det slik, sier Brundtland, som var Stoltenbergs sjef i to regjeringer.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

– Thorvalds særegne varme og utstråling nådde så mange, påvirket så mange. Samtidig vet jeg at det ga ham en enorm glede å kunne dele, reise, inspirere og være en del av et stort sosialt fellesskap, i part og land, sier Brundtland.

Den tidligere statsministeren sier hun har vært imponert over energien og pågangsmotet til Stoltenberg, også helt opp til de aller siste månedene og årene.

– Ingen oppgave for liten, ingen for stor. Slik var Thorvald unik, og slik vil jeg huske ham, som min flotte utenriksminister og nære venn og kollega gjennom så mange år, sier hun.

Brundtland og Stoltenberg møttes, også sammen med sine familier og barn, allerede da Brundtland var ung lege.

– Jeg lærte mye av ham, lenge før jeg selv ble kallet til Kongens bord. Jeg takker Thorvald for alt han har stått for, ute og hjemme, hans evne og vilje til å representere Arbeiderpartiet, Regjeringen og vårt land på en så overbevisende måte, i tiår etter tiår, sier Brundtland.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]