Oslo 20171120. En rekke organisasjoner stiller seg bak initiativet til Rødt Oslo Solidaritet og Flyktninglag som arrangerer fakkeltog for å vise solidaritet med oktoberbarna og kreve en umiddelbar stans i utsendelse av flyktninger til Afghanistan. Fakkeltoget ender på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Seks såkalte oktoberbarn ankom Norge fredag. Alle sammen ble sendt til mottakssentre på ubestemt tid.

De seks unge afghanerne er blant de 52 oktoberbarna som har oppfylt vilkårene for opphold i Norge etter at sakene deres ble vurdert på nytt av Utlendingsdirektoratet (UDI).

De ankom Gardermoen klokken 12.50 fredag med flyet fra Paris, skriver Aftenposten. Deretter tilbrakte de dagen hos Politiets utlendingsenhet (PU) med to saksbehandlere, to tolker, én verge, én pressevakt og to journalister fra avisen.

annonse

Etter en id-sjekk ved den norske ambassaden i Paris og fingeravtrykk-sjekk i Norge blir de nå sendt på mottak.

Fem av dem blir ifølge Aftenposten sendt til Refstad mottakssenter i Oslo, mens én av dem blir sendt til Mysebu i Mysen. Hvor lenge de blir værende på mottak, er usikkert.

Mens de oppholder seg på mottak, er det UDI som har ansvaret for dem.

Oktoberbarna er personer som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere høsten 2015. De fikk midlertidig opphold inntil de ble 18 år, hvorpå de kunne bli returnert til internflukt i hjemlandet. Mange av dem fylte 18 i 2017, og i november i fjor bestemte stortingsflertallet, mot Frp og Høyres stemmer, at de skulle få vurdert sakene sine på nytt.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon