US Secretary of Defense James Mattis, left, and Norwegian Minister of Defense Frank Bakke-Jensen shake hands during a joint press conference in Oslo, Saturday, July 14, 2018. (Trond Reidar Teigen/NTB Scanpix via AP)

USAs forsvarsminister James Mattis gir sin anerkjennelse til Norges politikk i nordområdene.

annonse

Mattis var lørdag i Oslo for å ha samtaler med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

I en kort erklæring etter møtet i UD ga Mattis Norge ros for å inneha en ledende rolle i nordregionen og for å bidra mer enn landets størrelse og innbyggertall skulle tilsi.

– Når det gjelder fredsbevarende innsats i internasjonale konflikter, har Norge vært en fanebærer, sa Mattis.

I etterkant av samtalene med begge de to norske statsrådene kom Mattis inn på det nylig avholdte NATO-toppmøtet i Brussel, en sammenkomst blant alliansens stats- og regjeringssjefer som han betegnet som svært vellykket.

– Jeg er svært fornøyd med at den norske regjering stadig forplikter seg til NATOs målsetting om å øke bevilgningene til forsvaret med 2 prosent av BNP innen 2024. NATO er etter toppmøtet en sterkere alliansen enn for en måned siden og vil i framtiden bli enda sterkere når de økte bevilgningene gir seg utslag i en sterkere forsvarsevne, sa Mattis.

Den amerikanske forsvarsministeren kom også inn på de lange linjer i forholdet mellom USA og Norge. Han betegnet Atlanterhavet som en bro som binder, og ikke skiller.

Mattis uttrykte også sin medfølelse i forbindelse med Thorvald Stoltenbergs bortgang. Han la til at Stoltenberg var en ruvende skikkelse med et stort internasjonalt omdømme.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.