Illustrasjonsfoto: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock
Del saken
 • 110
 •  
 •  
 •  
 •  

“Nyanlända” (nyankomne) er et nytt, svensk begrep, som ikke skal vise til etnisitet, men til folk som søker beskyttelse i Sverige. Noen ganger, eller egentlig ganske ofte, blir man forundret over broderfokets naivitet, godtroenhet, eller hva man skal driste seg til å kalle det.

Svenskene snakker for eksempel ofte om “snabbspår” (hurtigspor som favoriserer noen) inn i samfunnet og “gräddfil” (forfordeling som favoriserer noen). Uttrykk som skal vise at det faktisk finnes praktiske, smarte og raske måter å få integrert innvandrere på, og rett ut i jobb. Et slags Sesam Sesam. Med denne type tiltak skal man også demonstrere at statsminister Stefan Löfven ikke farer med tomt prat og tull og tøys i valgåret. Milliardene som pøses ut på det gigantiske prosjektet, som man fristes til å betegne “Multikultur på 1-2-3”, er godt anvendte penger og skal bygge det nye bærekraftige og humanitære Sverige. Lønnsomheten ligger visstnok litt inn i fremtiden, men den kommer garantert!

En rørende historie fra Höganäs, ett tettsted og en kommune i Skåne, er verdt å få med seg. – Et nytt håp for fremtiden i et land som virkelig sliter med integrering? undrer man.

I et samarbeid mellom Friluftsrådet og Flyktningeenheten i kommunen er det tenkt at “nyanlända” skal lære seg svensk på en litt annerledes, men særdeles effektiv måte. Gjennom å kombinere naturopplevelser med hele familien – en slags sosial happening mellom folkegrupper – skal prosjektet føre til økt språkkunnskap.

Tiltaket forklares med at mange som kommer til Sverige trenger å få kunnskap om naturen, og hvordan folk i Sverige forholder seg til den. – I en del land land kan naturen være farlig, sier Ibrahim Shaar, som kom til Sverige fra Syria for omtrent to og et halvt år siden. Ibrahim er i dag offentlig ansatt i prosjektet “Moderna beredskapsjobb i staten”. Av navnet forstår vi at dette er et ambisiøst prosjekt, som gløgge og humane politikere har tenkt ut, og raust og uten motforestillinger finansierer med skattebetalernes penger.

– Det hele er veldig enkelt, forklarer Shaar. Under utflukter i naturen deler “nyanlända” familier naturopplevelser, mat og lek med svensktalende familier. Lek og integrering ved naturmetoden – alle kan vel tenke seg den gode stemningen som oppstår spontant, masse kjærlighet, smil og latter.

– Vi har forberedt oss en del, men vi lar familiene styre det meste, sier Lovisa Cerderström stolt, hun er leder i Friluftsrådet. – Vi skal oppdage sammen og det lystbetonte skal være i fokus, sier hun. – Det språket som læres skiller seg ut fra det barnet lærer seg i skolen og i førskolen. Et godt eksempel: En forelder har akkurat lært seg ordet “snegl” og plutselig innser vedkommende hva barnet har sunget om i en barnevise, forteller en opprømt Lovisa Cerderström.

“Lek og lær-prosjektet” er finansiert av Länsstyrelsens TIA-satsning (Tidiga Insatser för Asylsökande) og Friluftsfrämjandets “Meningsful väntan”, som håper at tiltaket skal bli permanent. Det er sikkert mange som vil følge med videre i spent forventning.

Samtidig pågår andre initiativ for å få asylsøkere raskt i arbeid i Sverige. Det er viktig å vise til resultater, for kritikerne vokser i antall. Da gjelder det å fange opp de faglærte først og fremst. Analfabetene, som er flertallet, er det ikke like lett å forholde seg til, men man forstår at mange jobber med gode løsninger for alle nye svensker.

For å møte mangelen på jernbaneingeniører startet Trafikverket en ni måneder lang etterutdannelse for 50 “nyanlända” ingeniører. Man kan jo undres hvilket språk utdannelsen ble gitt på, det er ikke nevnt. Men da kurset var gjennomført, var problemet plutselig at myndighetene ikke kunne ansette ingeniørene fra kurset, det er nemlig kun svenske medborgere som kan sikkerhetskontrolleres i Trafikverket.

Den svenske bloggeren Micke Carlsson skrev oppgitt: “Noen har tydeligvis tenkt med röven. Igjen. – Hvordan fadderullan de skal kunne kontrollere en person som ingen vet noe om er en gåte. Myndighetene kan jo ikke en gang kontrollere mennene blant innvandrere som påstår å være barn.”

Svensker begynner å innse at kaoset tar helt av. Bare trist at det er for sent.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 110
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]