Kjerstin Aukrust ved UiO håper på fransk VM-suksess fordi de har mørke fotballspillere. Foto: NTB scanpix.
Del saken
 • 427
 •  
 •  
 •  
 •  

Førsteamanuensis Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo sier i et intervju med Dagbladet at mørke fotballspillere på Frankrike er viktig for mangfoldet og for å stoppe “høyrepopulismen” i landet.

Aukrust er bekymret for høyrepartiene i Frankrike, siden hun mener disse er med på å skape fremmedfrykt blant innvandrere. Hun mener mørke fotballspillere på landslaget bidrar til at folk flest aksepterer mangfoldet.

– Jeg tror det vil være veldig viktig. Det er økt rasisme og hatvold mot innvandrere i Frankrike, økt skepsis og fremmedrykt. Det Frankrike trenger, tror jeg, er gode rollemodeller og et eller annet fyrtårn å se mot. Og at det franske landslaget, som er mangfoldig, gjør det bra, er det et bilde man kan strekke seg mot, sier hun til Dagbladet.

Frankrike har de siste tre årene vært utsatt for hele 28 terrorangrep i regi av ekstreme muslimer, ifølge tall fra Wikipedia som har listet opp de mest alvorlige terrorangrepene.

I 2015 ble over 130 personer drept etter at ekstreme muslimer åpnet ild på en konsert i Paris. Året etter kjørte en IS-tilhenger ned og drepte over 80 mennesker i Nice på Frankrikes nasjonaldag.

– Vi snakker først og fremst om ett parti som tidligere het Nasjonal Front, som er et høyrepopulistisk parti. Deres hovedsak har i mange år vært motstand mot innvandring. De vil begrense innvandringen i Frankrike til et minimum, fordi de mener at innvandrere, og særlig islam, truer den nasjonale identiteten og kulturen i Frankrike, sier Aukrust som poengterer at dette kan bli et problem for mangfoldet i fremtiden.

Hele 14 spillere på det franske landslaget har afrikansk opphav. Landet møter Kroatia til VM-finale kommende søndag.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 427
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]