Eritreas president Isaias Afwerki (til høyre) ønskes velkommen til et tre dager langt besøk i Etiopia av Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix

Til stor jubel kom Eritreas president Isaias Afwerki på besøk til Etiopia for første gang på 22 år, en uke etter at de to landene signerte en fredsavtale.

– Dette er en historisk dag for oss, sa Afwerki da han kom på et tre dager langt besøk til nabolandet. For en uke siden var Etiopias statsminister Abiy Ahmed i Eritrea for første gang siden krigen brøt ut mellom de to landene i 1998.

Tusener av mennesker var møtt fram for å ønske Afwerki velkommen med dans og jubel, og under lunsjen der han tok imot Afwerki, sa Ahmed han var rørt over hvor god mottakelse etiopierne gir nabolandets president.

Etiopias nye, reformvennlige statsminister Abiy Ahmed brøt isen mellom de to landene i forrige måned da han ga sin tilslutning til en fredsavtale som avsluttet en flere tiår lang grensekonflikt.

Mens han var i Asmara mandag, undertegnet de to en erklæring som formelt avsluttet krigen mellom de to landene.

Ut av isolasjon

Noen opprømte etiopiere har sammenlignet gjenoppbyggingen av forholdet til et av verdens mest isolerte land med Berlinmurens fall. Telefonlinjer mellom de to landene er nå åpnet, og onsdag åpner Ethiopian Airlines den første flygningen mellom landene.

Titusener av mennesker ble drept i krigen fra 1998 til 2000, som så ble etterfulgt av en 18 år lang frossen konflikt, der det var enkelte grensetrefninger og ellers ingen kontakt overhodet mellom de to landene.

– Nå har vi endelig funnet vår søsternasjon igjen etter mange år hvor hun var gjemt bort, sa Ahmed i en tale under mottakelsen lørdag kveld. Han sa at de to landene nå framover skal samarbeide om utvikling.

Sterkt undertrykkende

Det er imidlertid ennå ikke klart om den nye åpenheten også fører til en liberalisering av det autoritære styresettet i Eritrea.

Afwerki har styrt landet med jernhånd siden det ble uavhengig av Etiopia i 1993, blant annet med en verneplikt som varer så lenge myndighetene sier.

Et annet tema er handel. Etiopia har ikke tilgang til havet og har nå etter fredsavtalen allerede undertegnet kontrakter for å bruke Eritreas havner ved Rødehavet.

(©NTB)