Bildet viser mennesker som venter i kø for å søke asyl i Passau, Tyskland. Nå ønsker politikere å redusere mengden lommepenger de får.. Foto: Jazzmany/Shutterstock
annonse
annonse

Angela Merkel og CDU trakk det korteste strået i kampen om strengere asylregler mot samarbeidspartneren fra søsterpartiet CSU, Tysklands innenriksminister Horst Seehofer. Seehofer krevde at innvandrere som allerede har søkt asyl i et annet land, må stoppes ved den tyske grensen. De burde ikke kunne komme inn i Tyskland for å søke asyl. Merkel ga til slutt eter for kravet fra det bayerske partiet, men da minnet det sosialdemokratiske partiet, SPD, om at de som en del av regjeringen også måtte godta de nye reglene.

Torsdag kom SPD ut av tenkeboksen. Partiet aksepterte avtalen mellom Merkel og Seehofer med mindre justeringer, melder den danske nettavisen Den Korte Avis.

Seehofers krav om avvisning av asylsøkere ved grensen har fokusert på en bestemt gruppe: De som allerede var registrert med fingeravtrykk som asylsøkere i et annet land. Ifølge EUs såkalte Dublin-forordning kan ikke disse innvandrerne bare reise i Europa, og velge et nytt og bedre land der de heller vil søke asyl. Imidlertid har mange av dem gjort det. I fremtiden må disse innvandrerne stoppes og plasseres i spesielle sentre ved grensen, som har blitt kalt “transittsteder”.

annonse

Av hensyn til SPD har dette begrepet imidlertid blitt droppet. Men realitetene er omtrent de samme: De skal plasseres i bygninger ved grensen, som skal kontrolleres av politiet. Disse områdene anses ikke som en del av Tyskland. Deres status ligner transitt i flyplasser. Innvandrere kommer seg ikke inn i det tyske samfunnet. I en meningsmåling foretatt av ZDF sier 59 prosent av de tyske velgerne at de er enig i denne ideen, mens 35 prosent er uenige.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon