Maria Butina (bildet) leder en russisk våpenorganisasjon som jobber for mer liberale våpenlover i Russland. Her taler hun under et arrangement i Moskva i april 2013. De siste årene har hun bodd i USA på studentvisum. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den russiske studenten og våpenaktivisten Maria Butina (29) er siktet for å ha forsøkt å påvirke amerikanske politikere via våpenorganisasjonen NRA.

Butina ble pågrepet i Washington få timer etter toppmøtet mellom president Donald Trump og hans russiske motpart Vladimir Putin i Helsingfors mandag.

Samme dag ble hun siktet for å ha samlet informasjon om amerikanske tjenestemenn og organisasjoner, og for å ha forsøkt å etablere en bakkanal for kommunikasjon mellom USA og Russland. Hun er fengslet fram til onsdag, da hun skal møte i retten.

annonse

Den 29 år gamle kvinnen anklages for å ha brukt sitt medlemskap i National Rifle Association (NRA) og kontakt med NRAs ledelse til å opprette kontakt med ledere i Det republikanske partiet, politikere og forretningsfolk.

Det republikanske partiet er ikke nevnt i saksdokumentene, men de inneholder detaljer som ser ut til å referere til partiet.

– Uregistrert agent og student

Ifølge siktelsen har hun operert som uregistrert agent for den russiske regjeringen.

annonse

Sammen med den Kreml-tilknyttede bankmannen Aleksandr Torsjin anklages hun for å ha brukt tre år på å komme seg inn i amerikanske politiske organisasjoner for å påvirke politikere til å innta en mer vennlig holdning overfor Russland.

The New York Times skriver at kvinnen også forsøkte å opprette kontakt mellom Trump og Putin i 2016, før Trump ble valgt til president. De to presidentene er imidlertid ikke nevnt i rettsdokumentene.

NRA hadde tirsdag ennå ikke kommentert saken.

Butinas forsvarer, Robert Driscoll, kaller anklagene for overdrevne. Han mener at siktelsen innebærer en kriminalisering av vanlig nettverksarbeid. Butina har oppholdt seg i USA på studentvisum, og ifølge forsvareren tar hun en mastergrad i internasjonale relasjoner ved American University i Washington.

Ikke siktet av Mueller

Pågripelsen av Maria Butina kommer rett etter at spesialetterforsker Robert Mueller tok ut tiltale mot tolv medlemmer av en russisk militær etterretningsorganisasjon. De anklages for hacking og for å ha forsøkt å påvirke presidentvalget i 2016.

Siktelsen mot Butina er ikke tatt ut av Muellers team, men av den nasjonale sikkerhetsenheten i justisdepartementet.

annonse

Departementet opplyser at Butina fra 2015 til tidlig 2017 ble styrt av en høyt rangert tjenestemann i den russiske regjering, en person som i dag er underlagt sanksjoner.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon