Illustrasjonsbilde. Yossi Cohen, leder av Mossad. Foto: REUTERS/Amir Cohen

Seks timer og 29 minutter: Så lenge tok det Mossads spioner å deaktivere alarmen, bryte gjennom to store dører, åpne 32 pengeskap, og smugle nesten halvparten av klassifiserte dokumenter ut av et topphemmelig anlegg i Iran tidligere i år, rapporterer New York Times.

annonse

Basert på disse dokumentene gikk Israels statsminister Benjamin Netanyahu høyt på banen, og hevdet at de beviste at Iran brøt sine forpliktelser i henhold til atomvåpenavtalen.

Etter et år med nøye overvåking av stedet kom Mossad-agenter ifølge New York Times, gjengitt av Israel Hayom, til det ubestemte anlegget i et kommersielt distrikt i den iranske hovedstaden Teheran klokken 23.00 om kvelden 31. januar. De hadde funnet ut at vaktene ikke ankom før klokken 07.00 neste morgen. Agentene hadde ordre om å forlate bygningen innen kl. 05.00, for å gi dem nok tid til å komme seg ut av landet.

De var utstyrt med fakler som holdt minst 3 600 grader Celsius, så varmt som de visste fra etterretningsinnsamlingen under planleggingen av operasjonen, var nødvendig for å kutte gjennom de 32 iranske skapene. New York Times skriver at agentene ikke hadde mulighet til å ta med seg alle dokumentene, men fokuserte på dokumenter i svarte bind som de visste inneholdt de mest kritiske opplysningene om Irans planlagte atomvåpenproduksjon.

Etter at den israelske statsministeren presenterte dokumentene under en pressekonferanse i april, har Iran hevdet at de er forfalskninger. Den israelske regjeringen inviterte derfor tre journalister, hvorav en fra New York Times, til å se de mest avslørende dokumentene. Mange av dokumentene bekrefter ifølge The New York Times det inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået alltid har hatt mistanke om: Iran hadde tidligere arbeidet for å systematisk skaffe tilveie alt landet trengte for å produsere atomvåpen, til tross for at  Iran hevdet at målet kun var å bruke atomenergi til fredelige formål.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.