Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix.
annonse
annonse

Det er innført droneforbud mens politiet leter med likhunder etter den savnede Truls Henrik Johansen (23) i sjøen utenfor Øksnes i Vesterålen.

Søket starter onsdag i området Børøyfjorden/Svinøysundet. Norsk politi har fått tillatelse fra sine svenske kolleger til å bruke spesialtrente likhunder som er på vei opp til Øksnes fra Sør-Sverige for å delta i søket. To hundeførere og to hunder er ventet til Sortland i 12-tiden.

Norsk politi sendte en anmodning til sine svenske kolleger om få låne hundene for en uke siden. Mandag fikk de godkjennelse fra rikspolitisjefen i Sverige. Hundene bidro blant annet til å finne levningene etter journalisten Kim Wall i sjøen utenfor København.

annonse
Spesialtrente hunder

– Dette er spesialtrente likhunder som svenskene er ledende på i Europa. Det er en ressurs vi ikke har i Norge. Vi benytter en mindre båt på 15–20 fot. Fremme i båten er det en plattform der hunden står og forsøker å få fert av liklukt. En hund er i søk mens den andre hviler. Vi jobber intensivt, sier innsatsleder Jørn Karlsen i politiet på Sortland til NTB.

Karlsen sier at det er hundeførerne og hundene som styrer hvor lenge de kan lete onsdag.

– Vi har god kapasitet når de får overlappet hverandre og får hvile. Med optimale søksforhold i form av vind og den slags, vil vi søke utover ettermiddagen og kvelden i dag. Så tar vi en pause, og så er det start igjen i morgen, sier han onsdag morgen.

Skannet havbunnen
annonse

Siden lørdag har en båt skannet havbunnen i et definert område. Parallelt starter søket med likhundene i 14-15-tiden onsdag.

– Vi starter søk i området vi definerte for cirka en uke siden. Vi vil benytte redningsskøyta Knut Hoem som er stasjonert på Myra og har lånt en Sjøbjørn fra Kystvakta som vil være den båten vi bruker med hundene, sier Karlsen.

All rutebåttrafikk til og fra Myre vil i tiden mens søkene pågår bli lagt om nordsiden av Skogsøya. Politiet oppfordrer all småbåttrafikk i området til ikke å komme for nær området der søkene pågår. Årsaken til dette er at hundene som skal søke, må ha rolige omgivelser mens arbeidet pågår.

Søker etter svar

23 år gamle Truls Henrik Johansen fra Øksnes ble meldt savnet 15. juni og er fortsatt ikke funnet.

En 35 år gammel mann er siktet for uaktsomt drap i saken, mens to andre – en 27-åring og en 38-åring – er siktet for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand. Førstnevnte sitter i varetekt, mens de to siste er løslatt.

Johansen og de tre siktede dro ut i to småbåter. Begge båtene skal ha gått på et skjær.

Innsatslederen er klar på hva som er prioritert i søket etter den savnede 23-åringen fra Øksnes.

– Vi har to punkter vi går etter. Det første er å finne Truls. Det andre punktet er å finne ut hva som skjedde den kvelden. Det er viktig for politiet å finne ham så vi kan få et best mulig svar, sier Jørn Karlsen.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon