Ungarns statsminister Vickor Orbán. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilic
annonse
annonse

Normalt når statsoverhoder fra EU-land besøker Israel bruker de omtrent like mye tid hos de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden. Den ungarske statsministeren Viktor Orban gjør det annerledes. Når han i dag kommer til Israel sender han i stedet sin visestatsminister på et kort besøk til fødselskirken i Betlehem. Den ungarske statsministeren vil foruten samtalene med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu besøke Klagemuren og møte landets sjefsrabbiner, skriver Israel Hayom.

Orbán er blitt angrepet av liberale grupper i Vest-Europa og USA for å være antisemittisk. Amnesty International oppfordret eksempelvis mandag de israelske myndighetene til å nekte den ungarske statsministeren å besøke Yad Vashem Holocaust Museum i Jerusalem. Den ungarske rabbineren Shlomo Kovesh, som styrer Budapests Chabad House, og har et nært forhold til Orbán, avviser den slags påstander og sier til Israel Hayom at den ungarske lederen tvert imot har et positivt forhold til jøder.

“I Ungarn er det ingen fysisk antisemittisme. Du kan være en religiøs jøde uten bekymring og uten å skjule kippaen din,” sier Kovesh. “Det er en enorm støtte fra regjeringen for ethvert jødisk problem,» sier han.

annonse

Ifølge Kovesh hadde Netanyahus tur til Ungarn i juli 2017 en stor og positiv innflytelse på Orbán og forholdet mellom de to landene. “Etter dette besøket har Orbán uttalt seg glødende om Israel ved flere anledninger, og han sa til og med:” Israel er et positivt eksempel for Ungarn,” sier han.

I slutten av 2017 saboterte Orban et EU-forslag som tok avstand fra Donald Trumps flytting av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, skriver Israel Hayom. EUs utenrikspolitiske leder, Federica Mogherini, presset på for en EU-beslutning om å fordømme den amerikanske beslutningen. Hun forsøkte å sende resolusjonen gjennom EUs utenriksråd, men Orbán instruerte Ungarns representant for å motsette seg det, noe som torpederte initiativet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon