Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Har Norge eksklusive rettigheter til marine ressurser på Svalbards kontinentalsokkel? Absolutt ikke, hvis du spør Europaparlamentets fiskerikomité.

Utvalgets leder, Alain Cadec, (European People’s Party, Frankrike), ønsker nå at EU-kommisjonen skal sikre at snørkrabbefisket rundt Svalbard foregår på en ikke-diskriminerende måte. Ifølge Cadec gir Svalbard-traktaten ikke Norge noen rett til å diskriminere fartøy fra signaturland med hensyn til kommersiell snøkrabbefiske, skriver Barents Observer. 23 EU-medlemsstater har undertegnet Svalbard-traktaten fra 1920.

Snøkrabbe er en langbeint krabbe som en naturlig utbredd i Stillehavet fra Japan til Beringstredet og i Atlanterhavet, fra Cape Cod til vestlige Grønland. I 1996 ble arten for første gang registrert i Barentshavet. Krabben har formert seg kraftig, og russiske tellinger tyder på at snøkrabben kan være minst like tallrik som kongekrabben, opplyses det i Wikipedia. Snøkrabben er høyt priset og derfor en lukrativ virksomhet for fartøyer som er deltar i fisket, skriver Barents Observer.

Tvisten mellom Norge og EU startet i 2016, da Europakommisjonen delte ut snøkrabbelisenser til 16 fartøy fra Litauen, Latvia og Spania. Den norske kystvakten jaget bort flere EU-båter og en litauisk reder fikk sin båt arrestert og ble bøtelagt for å ha fanget snøkrabber på kontinentalsokkelen på Svalbard. Fartøyet hadde fangstlisens fra Litauen. Saken ble behandlet av norsk høyesterett i november i fjor, der rederen tapte, skriver Barents Observer.

Nå mener Europarådets fiskerikomiteen at Europakommisjonens diplomatiske innsats for å takle problemet med norske myndigheter ikke har vært resolutt nok. Komiteen har sendt spørsmål til Kommisjonen (EUs regjering) om hva som nå vil bli gjort for å støtte EU-fiskerne i konflikten med de norske myndighetene.

Doktorand Harald Sakarias Brøvig Hansen ved Fridtjof Nansen-instituttet i Oslo sier til Barents Observer at selv om kontinentalsokkelen skulle inkluderes i Svalbard-traktaten, vil EU fortsatt ikke ha mulighet til å utstede fiskekort i disse farvannene. «Det faktum at EU har gjort det, kan bare tolkes som et taktisk trekk fra EU for å legge press på Norge,» forklarer han. Resultatet av krabbekrigen kan få konsekvenser for tolkningen av hvorvidt traktatlandene fritt kan lette etter ole- og gass i de samme områdene, mener eksperter Barents Observer har snakket med.