Lars Gule. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Lars Gule. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

Lars Gule skriver i et nytt innlegg på Facebook at FrP bør ta et oppgjør med ekstremismen i egne rekker. Han mener partiet er medskyldig i å skape enda flere Breivik-personer de siste sju årene med samme tankesett som Utøya-drapsmannen.

– Anders Behring Breivik fikk sitt oppgjør i rettsvesenet i 2012. Men han var langt fra alene om det tankegodset som motiverte ham. Mitt guesstimate endte i 2012 på 12 000 til 15 000 personer her i landet som altså mener mye av det samme. Dessverre er det grunn til å tro at det er enda flere som deler store deler av terroristens tanke-univers i dag enn for sju år siden, skriver Gule.

Samfunnsdebattanten og førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, er blitt kalt «Norges første internasjonale terrorist». For 40 år siden sto han på flyplassen i Beirut med 800 gram sprengstoff i sekken. Det skulle han angivelig bruke i et selvmordsangrep i Israel hvor målet var å drepe uskyldige kvinner og barn.

annonse

40 år senere og Gule er blitt brukt som terror-ekspert i flere kanaler, deriblant NRK. Om Utøya og Anders Behring Breivik har han sterke meninger.

Gule hevder at det finnes mer hat i dag enn før Utøya-angrepet for sju år siden, og legger skylden på Frp for å skape et voldelig og lite inkluderende samfunn med ekstreme politiske holdninger.

– Sentralt er mangelen på oppgjør med nettopp den politiske dimensjonen i Breiviks menings-univers. Han representerer, i voldelig form, et hat mot en bestemt samfunnsutvikling. Og dette hatet (minus den direkte viljen til vold) finner vi i en del miljøer på høyresiden i politikken. Eller mer presist – dette hatet og frustrasjonen over samfunnsutviklingen plasserer haterne på høyresiden – den ekstreme høyresiden – i politikken, skriver Gule og fortsetter;

annonse

– Men noen har åpenbart et større ansvar for å ta dette oppgjøret enn andre. Fremskrittspartiet er det partiet på Stortinget med flest ekstreme enkeltstandpunkter og framtredende ledere med ekstreme uttalelser.

I sitt kraftige oppgjør med Frp trekker Gule frem sentrale politikere som Carl I. Hagen og Sylvi Listhaug som politikere som er med på å skape mer hat og ekstremisme i dagens Norge. Gule mener også at partiet fremdeles «lefler» med Breiviks politiske ideer.

– Mange partier burde gjort mer for å ta et oppgjør med hatet som næret Breivik, men FrP har i særklasse et større ansvar fordi partiet gjennom tidene har leflet med – og fortsatt lefler med – alt for mange av Breiviks ideer, skriver Gule og viser til en kronikken Drøm fra Disneyland skrevet av Christian Tybring Gjedde og Kent Andersen i 2010.

– Det er på tide at de andre partiene – og alle vi andre – setter foten ned, skapet på plass og plasserer ansvaret (ikke for volden, men alt for mange av ideene) akkurat der det hører hjemme. Og forlanger at OGSÅ FrP tar oppgjøret med ekstremismen i egne rekker, avslutter Lars Gule i sitt Facebook-innlegg.

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon