Det tyske fotballforbundet tar selvkritikk i debatten om Mesut Özil, men avfeier Arsenal-stjernens rasismeanklager etter at han valgte å gi seg på landslaget.
Özil kunngjorde søndag kveld at hans landslagskarriere er over. I avskjedsinnlegget tar 29-åringen et kraftig oppgjør med Tysklands fotballforbund (DFB) og forbundspresident Reinhard Grindel.
– Behandlingen jeg har fått av DFB og mange andre, gjør at jeg ikke lenger ønsker å ha på meg tysk landslagsdrakt. Jeg føler meg uønsket og føler det jeg har oppnådd med landslaget siden 2009 er blitt glemt, skrev han.
Midtbanespilleren har vært i hardt vær etter han poserte med Tyrkias kontroversielle president Recep Tayyip Erdogan. Özil har selv tyrkiske røtter.
– I Grindels og hans tilhengeres øyne er jeg tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper, fortsatte Arsenal-profilen.
Mandag publiserte DFB en pressemelding om Özils avskjed og uttalelser. Fotballforbundet avviste spillernes påstander om rasisme, men tok selvkritikk for den pågående debatten om spillernes møte med Erdogan.
– Vi avviser på det sterkeste at DFB blir forbundet med rasisme. DFB har i mange år vært svært involvert i integreringsarbeidet i Tyskland.
– Bildene med den tyrkiske presidenten Erdogan har reist spørsmål hos mange i Tyskland. At DFB har bidratt i debatten, tar vi selvkritikk av. Vi beklager at Mesut Özil ikke føler seg godt nok ivaretatt mot rasistiske uttalelser.
– Men det er viktig at Mesut Özil, som Ilkay Gündogan før ham, svarer om bildene, uavhengig av de sportslige resultatene i fotball-VM i Russland. I DFB vinner og taper vi sammen som et lag.
DFB håpte å få med seg 29-åringen videre, men respekterer stjernespillerens avgjørelse.
– Vi er lei oss for at Mesut Özil har gitt seg på landslaget. Det endrer derimot ikke forbundets ønske om å fortsette det suksessfulle integreringsarbeidet, avsluttet forbundet pressemeldingen med.
I Tyrkia får Özil massiv støtte. Flere av landets ministre viste det i sosiale medier.
– Jeg gratulerer Mesut Özil, som ved å forlate landslaget har scoret det vakreste målet mot fascismens virus, skrev Tyrkias justisminister Abdulhamit Gül på Twitter.
– Vi støtter oppriktig denne ærefulle holdningen til vår bror Mesut Özil, skrev den tyrkiske sportsministeren Mehmet Kasapoglu.
Tysklands sosialdemokratiske justisminister, Katarina Barley, synes det er trist at Özil føler seg fremmedgjort.
– Det er alarmerende når en stor tysk landslagsspiller som Mesut Özil ikke lenger føler seg ønsket i sitt eget land og ikke føler seg representert av Tysklands fotballforbund på grunn av rasisme, sier hun.
Özil fikk 92 landskamper, 23 mål og et VM-gull fra 2014 for det tyske landslaget.
(©NTB)