NORGE Blomster flyter på vannet ved Vik I Hole. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
annonse
annonse

En fersk undersøkelse viser at tilstanden hos de overlevende etter 22. juli er verre enn antatt. En av åtte er sykemeldte eller uføre.

– Det er et veldig høyt tall, og det er et stort faresignal, sier Lisbeth Røyneland, leder for Den nasjonale støttegruppa for 22. juli til TV 2.

40 prosent av de overlevende har deltatt i kanalens undersøkelse, hvor det kommer fram at nesten 13 prosent i dag er uføretrygdet og/eller sykemeldt.

annonse

– Det er veldig leit å tenke på at det er mange unge som blir uføretrygdet som vil si at de blir unge, fattige. Det må vi prøve å forhindre, fortsetter lederen.

Ifølge støttegruppa er gjennomsnittsalderen blant de overlevende på 25 år.

Undersøkelsen viser også at 7 prosent er arbeidssøkende. Flere av disse har opplyst at de forventer å bli uføretrygdet, men at situasjonen foreløpig er uavklart.

annonse

30 prosent av de overlevende oppgir at de «sliter», mens 18 prosent sier de «sliter mye».

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke, roser helsetjenesten for arbeidet etter terrorangrepet, men ber nå det vanlige hjelpeapparatet i kommunene være oppmerksom på at mange av de berørte fortsatt trenger hjelp.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon