Sumaya Jirde Ali i aksjon Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del

Norge opplever nå den største innvandringen til landet noensinne. Vi har stor arbeidsinnvandring fra EU, men også innflyttere fra andre land.  I tillegg så har verdens katastrofer og kriger forårsaket at menneskegrupper er tvunget på vandring som flyktninger. I henhold til de konvensjonene Norge er bundet av har vi, som andre industriland, åpnet opp for å beskytte disse.

annonse

UDI er for de fleste nordmenn synonymt med flyktninger og asylanter fra Midtøsten og Nord-Afrika. Men disse utgjør faktisk en mindre andel av de utenlandske personene som innbefattes i UDIs daglige virke.  UDI har ansvar for behandling av søknader fra alle utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, samt drift av asylmottak og behandling av utvisningssaker.

Der finnes mange ulike oppfatninger og tolkninger rundt asylpolitikken, og det praktiske arbeidet som uføres av private, kommunale og statlige institusjoner.  Presserådgiver Vibeke Schjem i UDI forteller til Resett at UDI kun utfører det arbeidet som er pålagt dem av myndighetene og følger reglene slavisk. På spørsmål om asylsøkere reiser hjem på ferie, avkrefter hun dette som en myte. Asylsøkere kan ikke reise noen steder så lenge de har status som asylsøkere. Men de som har fått status som flyktninger kan! Og de gjør det.

Flyktninger på ferie

Det kanskje mest provoserende og polariserende for det norske samfunnet er at flyktninger, som på alle måter er ivaretatt under påskudd av å være i fare, drar «hjem» til det landet de har søkt tilflukt fra.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Den mest fremtredende av disse turistene er sannsynligvis den somaliske kvinnen Sumaya Jirde Ali, en antatt poet som henvender seg til det norske publikum med det en del oppfatter som nedlatende og outrerte beskrivelser av norske myndigheter og politikere, tross det Norge har gitt henne.

I en artikkel i den venstreorienterte og pressestøttede (35 millioner kroner) Dagsavisen prøver hun å forsvare hjemreisene sine. Det det er kanskje bare «hard core» multikulturalister som kjøper argumentene hennes. Argumentet mot henne er at hun opptar plassen til en flyktning som virkelig trenger beskyttelse.

Hva gjør myndighetene

Men Sumaya Jirde Ali er langt fra den eneste som reiser tilbake til Somalia. Det er ingen hemmelighet at flere somaliere med påstått beskyttelsesbehov har satt seg selv i fare ved stadige feriereiser hjem samt sender sine barn tilbake til faresonen for å gå på koranskole.

Noen mener at vi blir tatt ved nesen av mennesker som utnytter vår gjestfrihet langt over det akseptable. Er det den type kultur vi skal ta til oss? Det som kanskje er mest vanskelig å forstå er at det finnes sosionomer og andre «profesjonelle» forståsegpåere som velsigner denne type reisevirksomhet. Burde klokkene ha ringt i direktorater og departementer?

Vibeke Schjem i UDI hadde ikke tall på hvor mange som benytter seg av muligheten til feriereiser hjem, men når internasjonale flyselskap setter opp faste ruter på strekningene til og fra regionen er kanskje svaret egentlig gitt.

annonse
annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører