President Donald Trump. Foto: Susan Walsh/ AP / NTB scanpix
annonse
annonse

– Til president Rouhani: ALDRI, ALDRI TRUE USA IGJEN ELLERS VIL DU LIDE KONSEKVENSER FÅ I HISTORIEN NOEN GANG HAR LIDD. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM VIL TOLERERE DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD & DØD. VÆR FORSIKTIG! skriver Trump på Twitter.

Pompeo går også hardt ut og kaller Irans ledere for «hyklerske hellige menn», som tjener seg rike mens folket lider. Samtidig ber han verdenssamfunnet slutte seg til det han kaller en «press-kampanje» mot Iran.

– Til tider ser det ut som verden har blitt immun mot regimets autoritære styre på hjemmebane og dets voldelige handlinger ute. Men det iranske folket tier ikke om deres regjerings misbruk, sa Pompeo i en tale på Ronald Reagans presidentbibliotek i Simi Valley i California søndag.

annonse

Pompeo henvendte seg direkte til det iranske folket, og brukte ord som menneskerettigheter og frihet til å forsvare USAs harde linje overfor landet.

– USA hører dere. USA støtter dere. USA er med dere, sa Pompeo og beskyldte iranske myndigheter for «hjerteløshet» og «undertrykkelse».

– Absurd og dum

I Teheran blir Pompeos tale stemplet som «absurd og dum».

– Det var enda en propagandahandling fra amerikanerne for å rettferdiggjøre den ulovlige tilbaketrekkingen fra den internasjonale atomavtalen, sier talsmann for utenriksdepartementet Bahram Ghasemi.

annonse

Også Trumps Twitter-melding får det glatte lag, blant annet fra sjefen for den iranske revolusjonsgardens Basij-milits.

– De som frykter denne gale presidentens psykologiske krigføring, skal vite at Amerika ikke vil være tilfreds med noe mindre enn vår utslettelse, sier Gholam Hussein Gheypour.

En iransk analytiker mener Trumps kraftsalve vil ha få konsekvenser.

– En slik Twitter-melding vil mest sannsynlig ikke ha noen effekt inne i Iran, sier Seed Leilaz til nyhetsbyrået AP.

Han understreker at verken Iran eller noe annet land i regionen er interessert i å trappe opp spenningene i regionen.

annonse
USA-støttet mediekanal

Ifølge Pompeo kommer amerikanske myndigheter til å lansere en kanal på farsi, som skal sende innhold døgnet rundt på TV, radio og i sosiale medier for å nå iranere over hele verden.

De andre landene som inngikk atomavtalen, har beklaget USAs beslutning sterkt, men Pompeo ber likevel om verdenssamfunnets støtte og sier at Trump-administrasjonen ønsker mer eller mindre full stans av iransk oljeeksport før 4. november.

Den eneste som så langt har hyllet Pompeos og Trumps utspill, er imidlertid Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Jeg vil gjerne rose den tøffe holdningen som president Trump og utenriksminister Pompeo uttrykte mot det iranske regimets aggresjon i går, sa statsministeren mandag.

– Minner om mafia

I talen kom Pompeo også med kraftige beskyldninger mot navngitte medlemmer av det sjiamuslimske prestestyret, deriblant ayatolla Ali Khamenei, som han mener at tjent seg søkkrik på ulovlig vis.

– Iran styres av noe som minner mer om en mafia enn en regjering, sa Pompeo.

Før utenriksministerens tale gjentok Irans president Hassan Rouhani at Iran er i stand til å hindre oljetankere i å passere Hormuzstredet om konflikten med USA trappes opp.

– Fred med Iran er all freds mor. En krig med Iran ville vært alle krigers mor, sa Rouhani under en TV-overført tale i Teheran søndag. I talen henvendte han seg til den amerikanske presidenten:

annonse

– Du erklærer krig, for så å hevde at du støtter det iranske folket. Du kan ikke vende det iranske folket mot sine egne interesser, sa Rouhani.

NTB-AP-AFP

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon