Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøker tørkerammede bønder i Vestfold torsdag. Mandag møter han bondeorganisasjonene. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

Slakteriet Fatland sier de nå slakter over dobbelt så mange storfe som normalt i juli som følge av tørken.

Terje Wester, daglig leder i Fatland Jæren, forteller om stor pågang av bønder som har meldt dyr for slakt.

– Vi slakter over dobbelt så mye som vi gjør i en vanlig juli-uke, forteller han til Stavanger Aftenblad.

annonse

Den verste tørken på over 70 år har denne sommeren rammet store deler av norsk landbruk. Avlinger er ødelagt, og bønder over store deler av landet har problemer med å skaffe tilstrekkelig fôr til dyrene.

– På denne tiden i fjor slaktet vi rundt 160 storfe. Neste uke blir det 350. Vi tror det kommer til å øke gjennom sommeren og høsten, men det er helt avhengig av været. Hvis tørken fortsetter utover høsten, når lammene også skal slaktes, kan det fort bli mer alvorlig og gå på kapasiteten vår.

Normalt ser slakteriene for lite storfe i sommermånedene, og Norge har derfor importert. I juni 2017 ble det importert 1.546 tonn kjøtt, og i år var det 518 tonn. I juli vil norsk storfe sannsynligvis erstatte behovet for import, ifølge Wester.

annonse

Mandag møter landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) bondeorganisasjonene for å diskutere situasjonen rundt tørken og avlingssvikten. Under møtet vil organisasjonene stille krav til en økonomisk tiltakspakke og til at regelverket tilpasses krisesituasjonen.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon