Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Hvis vi skal fjerne giften i debattklimaet etter 22. juli, må vi først og fremst skille skarpt mellom vold og legitim debatt med ytringsfriheten som rettesnor.  Vi må ta tilbake respekten for demokratiet, respekten for meningsmotstandere og verdsettelsen av motargumenter som et middel til å finne gode løsninger. Ansvaret for at dette skal skje, hviler først og fremst på media og våre politiske ledere.

Alle som bruker ytringsfriheten innenfor lovlige grenser til å gjøre sin mening  kjent, har  respekten for demokratiet og demokratiske virkemidler som samfunnsform til felles, enten de er liberale eller konservative. Imidlertid har vi politiske ledere og statsstøttede medier som ynder å klistre lovlydige, konservative meningsmotstandere til Breivik, rasister og nazister. Vi har grupper på sosiale medier som hetser og truer lovlydige, liberale meningsmotstandere.

Terroristen på Utøya og alle andre voldelige individer skiller seg skarpt fra både høyre og venstreside, konservative og liberale. Å oppfordre til vold, eller å bruke vold, har ingenting til felles med noen av oss. Det var det vi demonstrerte til fulle da vi sto sammen i rosetoget etter 22. juli, uavhengig av politisk tilhørighet. Aldri har et folk så tydelig, unisont og mektig avvist vold og voldelige argumenter. Det var og er folkeviljen fremfor  noen.

annonse

Trusselen om å «bruke Utøya»

Når Jonas Gahr Støre sier at han skal «bruke Utøya» mer, sier han samtidig at planen er å gjøre flere enn Breivik ansvarlige for 22.juli, til tross for at ingen ytret seg ulovlig på internett ved å oppfordre terroristen til vold. Ingen av APs lovlydige meningsmotstandere har noe slags ønske om vold som politisk virkemiddel. Å bruke 22. juli for å score politiske poeng,  kan komme til å utgjøre en form for undergraving av ytringsfrihet og demokrati. I verste fall kan det få noen av de overlevende fra Utøya til å frykte at halve Norge applauderer det som skjedde med dem.

Avskyelige trusler mot overlevende

annonse

De som truer overlevende etter Utøya og regjeringskvartalet har meldt seg selv ut av fellesskapet, og skal ikke ha en stemme i demokratiet vårt. De skal anmeldes og behandles som det de er. Lovbrytere. Utover det skal forbrytelsene deres rapporteres om, ikke brukes som maktmiddel i en debatt der voldsargumenter ikke hører hjemme.

Lytt til folket

Ledet an av en rekke politiske ledere som lager lover mot ytringsfrihet og slenger om seg med merkelapper på folk som gjør sin mening kjent på fullt lovlig og fredelig vis, kaster også mediene seg ofte over meningsmotstandere og gjør sitt beste for å sverte dem. Noen ganger direkte, noen ganger på underfundig vis. Begge har de politisk makt og  profitt i kikkerten.

Demokrati er en samfunnsform basert på kompromisser som et folk med ulike oppfatninger kommer fram til i brytningen mellom motargumenter. Det er derfor ytringsfriheten er avgjørende for et samfunn uten vold. Det er dette vi ikke akter å la terroristen ødelegge. Media og våre politiske ledere bør begynne å lytte. Ellers tar vi makten fra dem. På demokratisk, fredelig vis.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon