Det er meldt regn på Sør- og Østlandet til helgen. Fôrekspert Ragnhild Borchsenius tror likevel at det blir for lite nedbør, for sent for tørkerammede bønder.
Det siste døgnet har det kommet mellom 20 og 40 millimeter nedbør mange steder på Vestlandet. Til helgen venter Meteorologisk institutt at det også vil komme regn lenger sør og øst.
– Det vil komme nedbør på lørdag og søndag i form av byger, men det er usikkert hvor mye nedbør som kommer. På Sørlandet blir det nok ikke mer enn 5–15 millimeter nedbør, mens det lenger nord på Østlandet kan komme opp mot 50 millimeter i helgen, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.
Ifølge meteorologen ser det foreløpig ut til at det er områdene rundt Mjøsa som vil få de største nedbørsmengdene, men også de øvrige delene av Østlandet vil få regn.
– Det vil likevel være store lokale forskjeller, sier Moxnes.
Regnet er etterlengtet for bøndene i Sør-Norge, spesielt på Sør- og Østlandet, som er rammet av tørke og mangel på fôr til dyrene sine.
Fagkoordinator for grovfôr Ragnhild Borchsenius i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) mener likevel at mye av skaden allerede har skjedd, og at regnet som kommer nå trolig ikke vil gi noen vesentlig bedring for bøndene.
– Det er kjempebra at det kommer regn, men mengdene som er meldt hjelper ikke mye på det som nå er en kritisk fôrsituasjon. Veldig mange bønder vil fremdeles ha behov for å kjøpe inn fôr, sier Borchsenius.
Vanligvis slår norske bønder gressavlinger til fôr to ganger i løpet av sommerhalvåret, mens enkelte får tre avlinger.
Ifølge nye anslag fra NLR varierer avlingene i førsteslåtten i år mellom 30 og 80 prosent av normalavling. For andreslåtten ser det enda verre ut. Flere steder er det nesten ingenting, mens det andre steder, som i Møre og Romsdal, kan være opp mot 70 prosent av normalavling.
– Fra Trøndelag og sørover er det generelt lite grovfôr, og spesielt på det sentrale Østlandet og ned til Agder, sier Borchsenius.
– Det vil være vanskelig å ta igjen det man har mistet på førsteslåtten. 5 til 15 millimeter regn, som det er meldt på Sørlandet, er altfor lite. Nå må man opp i 40 millimeter for at det skal ha noen virkning i det hele tatt. Det er først da det vil trekke ned og gi muligheter for vekst, sier Borchsenius.
Hun oppfordrer nå alle bønder til å gjødsle jordene sine, i håp om å berge noe av avlingene.
– Vi oppfordrer også dem som normalt ikke har en tredjeslått til å gjødsle, slik at de kan håpe på en ny slått og med det få ut mest mulig av vekstpotensialet.
I forbindelse med fôrkrisen er det nå åpnet for import av fôr fra utlandet. Samtidig blir også bønder som har fôr til overs oppfordret til å selge det videre til trengende kolleger.
Ragnhild Borchsenius understreker at krisen ikke må sees på som en mulighet til å tjene store penger.
– Det finnes en grense for hvor dyrt grovfôr skal være. Det må ikke bli «Klondike-stemning», og man skal ikke sko seg på andres ulykke. Poenget er at ingen skal behøve å gå med tap, og da må alle være edruelige, sier fôreksperten.
(©NTB)