Planeten Mars. Foto: Wikimedia Commons.

En stor underjordisk saltvannsinnsjø er oppdaget på Mars, ifølge en ny studie. Forskerne tror det øker muligheten for å finne liv på den røde planeten.

Et 20 kilometer bredt vannreservoar ligger under et 1,5 kilometer tykt islag, ifølge de italienske forskerne ved Det nasjonale astrofysikkinstituttet i Bologna. Studien ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Science onsdag.

Forskerne har analysert radarsignaler samlet inn fra sørpolen av Mars av det europeiske romfartsorganet ESAs romfartøy Mars Express. Det skal dreie seg om de største flytende vannmassene noen gang funnet på planeten.

– En grundig analyse

Vann er en forutsetning for liv, som forskere lenge har lett etter på Mars.

Planetforskeren John Bridges ved Universitetet i Leicester mener at hans italienske kolleger har funnet klare tegn på at det finnes vann på planeten.

– De har gjennomført en grundig analyse. Det finnes definitivt et godt grunnlag for å si at det er flytende vann, sier Bridges, ifølge The Guardian.

Giftig og kaldt

I dette tilfellet kan forskerne imidlertid ikke fastslå om funnet er en sjø eller et lag med slam. Dessuten har de eventuelle vannmengdene høye andeler av saltstoffet perklorater. Perklorater er svært giftige, og er trolig det som holder vannet flytende i svært lave temperaturer.

– Dette er garantert ikke behagelige omstendigheter for liv. Jeg tror at dette virkelig er helt på grensa av hva slags omstendigheter liv kan eksistere i, sier Roberto Orosei, en av forskerne bak rapporten.

Den konklusjonen støttes av professor Kirsten Siebach ved Rice University.

– Om det er vann, er det ekstremt kaldt – rett ved frysepunktet, sier Siebach.

Spor etter elver er det mest åpenbare tegnet på at det en gang var liv på Mars. For anslagsvis 3,6 milliarder år siden hadde den røde planeten store mengder flytende vann og innsjøer, ifølge forskere. Mars er i dag kald, øde og tørr.

NTB-AFP

(@NTB)

[email protected]