Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert i nasjonalforsamlingen i Ankara mandag. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix

Tyrkias nasjonalforsamling har vedtatt en såkalt antiterrorlov som bevarer flere elementer fra unntakstilstanden som har rådet de siste to årene.

annonse

Loven med 27 paragrafer ble presentert av president Recep Tayyip Erdogans parti AKP og skal i utgangspunktet gjelde i tre år.

Blant annet styrker lovene myndighetenes makt til å avsette dommere, militærtjenestemenn og departementsansatte.

Guvernører i landets 81 provinser beholder også flere fullmakter som de hadde under unntakstilstanden, blant annet får de begrense forsamlingsfriheten. Alle protester og marsjer utendørs må avsluttes før solnedgang, mens forsamlinger innendørs kan pågå fram til midnatt.

Myndighetene får dessuten økt mulighet til å kontrollere hvem som går inn og ut av et område over en periode på 15 dager. Mistenkte kan holdes i varetekt i opptil fire dager, med mulighet for forlengelse i spesielle tilfeller.

Unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket i juli 2016, utløp da regjeringen unnlot å fornye den 19. juli. Opposisjonen har kritisert lovforslaget som et forsøk på å gjøre unntaksstyret permanent.

Loven var ventet å bli vedtatt uten problemer, ettersom AKP og dets allierte på ytre høyre fløy, nasjonalistpartiet MHP, sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen i valget i juni. Nå mangler den bare Erdogans signatur.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.