Det kan bli tynt med mannlige studenter på psykologstudiet på Blindern campus ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse

Universitetet i Oslo reagerer på at forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ikke lar det innføre forsøk med 30 prosent menn på psykologstudiet.

Årets søkertall til høyere utdanning viser at 51 menn er tilbudt plass på profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO), en andel på 24,4 prosent og farlig nær Stortingets kritiske grense på minimum 20 prosent studenter av hvert kjønn, skriver Dagens Næringsliv. Hvis fire av mennene som fikk plass skulle falle fra, er ikke kvoten oppfylt.

UiO har søkt om en forsøksordning med kvote på 30 prosent menn på studiet, men fikk i januar avslag fra Kunnskapsdepartementet. Begrunnelsen er at kvoteordning først kan brukes når et studium faktisk har lavere andel av et av kjønnene enn 20 prosent.

annonse

Nybø sier til Khrono at UiO ikke skal lene seg tilbake og vente på kvotering, men derimot ta ekstra ansvar for å sikre kjønnsbalansen.

Prorektor Gro Bjørnerud ved UiO opplever vedtaket som rigid.

– De som har arbeidet med dette reagerer med skuffelse og en anelse forferdelse, sier hun.

Hun får støtte fra stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) i Utdannings- og forskningskomiteen, som sier Arbeiderpartiet krever at Nybø rydder opp og gir tillatelse til å kvotere inn flere mannlige psykologstudenter.

(©NTB)

[email protected]

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.