Ringhals Kjernekraftverk Foto: BJØRN LARSSON ROSVALL / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Krisen som nå utspiller seg i jordbruket er å ligne med et togkrasj i sakte film! Det er ikke bare jordbruksorganisasjonene som klager sin nød. NVE har også varslet om økt risiko for forsyningssvikt i elektrisitetsforsyningen!

I mine tidligere innlegg her i Resett har jeg forsøkt å gjøre leseren oppmerksom på risikoen for en forsyningskrise vinteren 2023, etter at svenskene har lagt ned reaktorene Ringhals 1 og 2 samt Oscarshamn. Flaskehalsproblemer i det svenske høyspentnettet vil begrense den erstattende kullkraften fra Polen til Oslo. Av det sluttet jeg at vi må forberede oss på en krise vinteren 2023.

Men krisen treffer oss alt nå! Jeg må innrømme at jeg ikke helt forutså dette komme, ikke minst på bakgrunn av alle flommene vi har hatt på Østlandet år etter år.

annonse

Likevel, vårt lederskap har lenge vært klar over utfordringene som vil komme når svenskene legger ned kjernekraftverkene, og det har vært klar over vindmøllenes begrensninger, men ingenting annet har vært gjort for å bedre vår forsyningssituasjon enn flere vindmøller. Det kan jeg si har vært for tynt, og dagens situasjon viser dette med all tydelighet!

Får vi en lignende sommer som årets i 2022, da blir krisen vinteren 2023 dramatisk! Det er det ingen tvil om, men likevel legger ikke regjeringen om kraftpolitikken, virker det som.

Terje: «Vindmøllene vil ikke redde oss!»

annonse

Kullkraft vil ta en større del av kraftforsyningen i Europa, siden Tyskland etterhvert vil stenge 20 kjernekraftverk i årene etter 2022. Vindmøller ventes ikke å erstatte disse. Resultatet blir sterkt stigende CO2-kvotepriser som igjen vil øke strømprisen markant når det ikke blåser. Vi kan bare håpe på fortsatt mye vind i Europa!

Men det blir som å håpe på regntunge somre i Norge. Befolkningen ønsker ikke mer regn, men mindre. Befolkningen ønsker et jordbruk som fungerer og en kraftbransje som leverer. Klarer vi ikke dette så må vi tenke nytt. Vanskeligere er det ikke.

Vi må ta opp igjen til debatt om Norge på nytt skal se på kjernekraft som en løsning på våre utfordringer. Jeg er av den oppfatning at dette er den eneste farbare vei å gå, men vi må i det minste få en debatt om temaet. Ikke sky det som pesten fordi Bellona eller andre klimafantaster hevder at kjernekraft er så farlig. Ja, da er de ikke redd for CO2!

Jeg er redd det vil bli et politisk jordskjelv i Norge hvis alt går galt i 2023! Som politiker ville jeg heller frykte dette enn et moderne fjerdegenerasjons kjernekraftverk trygt forvart i vår undergrunn!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon