Situasjonen i Sverige nå, med over 50 skogbranner i landet, beskrives som den verste i moderne tid. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Svenske brann- og redningsmyndigheter (MSB) har bygd opp en beredskap som fungerer, og vil derfor takke nei til nye tilbud om bistand fra utlandet. Dette sier MSB-sjef Anneli Bergholm Söder etter en gjennomgang av det overordnede bildet fredag.

– Vi har aldri hatt så høy beredskap som vi har nå. Flere områder er stabile, men dette kan selvsagt endre seg. For ikke å binde opp styrker som trengs bedre andre steder, sier vi foreløpig nei til flere fly, helikoptre og bakkemannskaper, sier Bergholm Söder.

MSB sier at situasjonen i de store brannområdene ved Ljusdal og i Dalarna stadig er svært alvorlig, men prognosene er stabile. Nå er det situasjonen i det sørlige Sverige som bekymrer. Her betegnes brannfaren som ekstrem.

annonse

Fly er kontinuerlig på vingene for å se etter røyk. Kystvaktens fly deltar også i dette arbeidet.

Finland bistår

Til tross for god beredskap og en viss grad av kontroll, har Sverige likevel takket ja til bistand fra Finland, som inntil nå har hatt hendene fulle med egne skogbranner. Nå er situasjonen bedre, og Finland kan hjelpe sine naboer, sier innenriksminister Kai Mykkänen, ifølge Finlands statskringkaster YLE.

Prognosen for de pågående brannene blir betegnet som stabil. Dette gjelder alle de sterkest rammede områdene. I Kårböle i Gävleborg krysset brannen torsdag en sperrelinje, men ble stanset av vannbombefly. Fire fly fortsatte fredag å drukne denne strekningen med vann.

Base i Örebro

Deretter vender de fire tilbake til sin base i Örebro, i påvente av nye oppdrag i det sørlige Sverige. Frankrike har to Catalina-fly på plass, det samme har Portugal. Et vannbombefly fra Tyrkia er på vei og vil lande lørdag eller søndag.

annonse

På bakken har Sverige hjelp fra rundt 250 mannskaper fra Polen, Tyskland, Frankrike og de nordiske nabolandene.

– Det vi frykter mest, er en ny, stor brann. Temperaturen i det sørlige Sverige er svært høy, sier brannekspert Peter Arnevall fra MSB.

NTB-TT

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon