København, Danmark 20161102. Statsministre samlet til familiefoto i Statsministeriet i Københav onsdag, i forbindelse med fellesmøtet i Nordisk Råd. Fra venstre Stefan Löfven (Sverige), Juha Sipilä (Finland), Lars Løkke Rasmussen (Danmark), Erna Solberg (Norge) og Eygló Hardardóttir (socialminister fra Island). Foto: Nikolai Linares / Scanpix Danmark / NTB scanpix
annonse

Mens et forbund av nordiske land er den foretrukne alliansen for svenskene og danskene, foretrekker et flertall av nordmenn dagens EØS-avtale.

annonse

Det er konklusjonen i en spørreundersøkelse som blant andre norske Klassekampen har fått gjennomført.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Selv om Storbritannia er på vei ut av EU, ser det ikke ut til at Sverige og Danmark vil gjøre det samme. Ifølge undersøkelsen skyldes det trolig mer en mangel på alternativer enn genuin begeistring for EU, skriver avisen.

I undersøkelsen svarer 47 prosent av svenskene og 45 prosent av danskene at dersom det ble etablert et nordisk forbund bestående av Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, med en felles politikk innenfor en rekke områder, som miljø, utenrikspolitikk og handel med EU og andre land, så ville de foretrukket en slik allianse.

De norske respondentene fikk alternativet å fortsette med dagens modell med EØS-avtalen, noe 52 prosent svarer at de ønsker. 31 prosent ønsker helst et nordisk forbund, mens kun 10 prosent velger EU.

annonse
annonse

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.