Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde ble ikke imponert over NRKs programleder Ole Torp i debatten mellom Per-Willy Amundsen og Lars Gule i gårsdagens Dagsnytt 18. Tema var debattklimaet på sosiale medier etter 22. juli.
I et nytt innlegg på Facebook kritiserer Tybring-Gjedde programleder Ole Torp som han mener bevisst prøvde å fremstille Gule som objektiv i gårsdagens debatt.
– Gule selv syntes helt uberørt av sin egen fortid og fremsto i debatten som nedlatende, irrasjonell og inkonsekvent og ikke minst avslørte han for all verden sitt hat mot annerledes tenkende. Samtidig gjorde NRKs programleder Ole Torp sitt ytterste for å fremstille Gule som en objektiv og belest intellektuell, skriver Gjedde.
Frp-politikeren mener det er problematisk at NRK bruker Gule som «terrorekspert» ettersom Gule ble tatt på en flyplass i Beirut i 1977 med sprengstoff som han angivelig skulle bruke i et terrorangrep i Israel.
– Gule ble tatt som bærer av sprengstoff i Libanon i 1977. Han hadde fått opplæring i hvordan man setter sammen tidsinnstilte bomber og skulle gjennomføre terror som markering av 10 års dagen for 6 dagers krigen. Bomben skulle plasseres i Israel med mål om å drepe flest mulige sivile jøder. I vanlig stil valgte NRK å la være å informere om disse helt avgjørende forholdene, skriver Gjedde.
– Lars Gule deler NRK-ansattes egne politiske preferanser
Gjedde henviste deretter til en kommentar fra Elin Ørjasæter, som jobbet i Kringkastingsrådet frem til august 2017, da hun trakk seg i protest.
I kommentaren skrev Ørjasæter om Gule-klagene Kringkastingsrådet hadde mottatt av sinte NRK-seere, som klaget på at Gule ble brukt som «terrorekspert» i kanalen. Ørjasæter innrømmet at Gule ble foretrukket som ekspert fordi NRK-ansatte har samme politiske preferanser som den nåværende professoren.
– Hittil i år har Kringkastingsrådet, hvor jeg er et av medlemmene, mottatt en rekke klager på bruken av Lars Gule som ekspertkommentator. Det klages på at han er for venstreorientert, og at NRK ikke bør bruke en som er dømt for terrormedvirkning, til å kommentere terror, opplyste Ørjasæter.
– Mens rådet diskuterte bruken av Lars Gule, sneiet vi også innom bruken av Helge Lurås. Lurås oppfattes også som lite objektiv, men da av andre klagere, som mener at han er for høyreorientert. Lars Gule blir brukt tre ganger så mye som Helge Lurås, ifølge NRKs egen opptelling før møtet (bestilt av undertegnede), skrev hun videre.