Mohammed Badie, en av lederne for Det muslimske brorskapet i Egypt, er blant 739 tiltalte som risikerer dødsstraff for å ha protestert mot militærkuppet i landet i 2013. Foto: AP / NTB scanpix

75 medlemmer av Det egyptiske brorskapet er dømt til døden i Egypt, for å ha protestert mot militærkuppet der landets folkevalgte president ble styrtet.

annonse

De 75 er blant 739 som er tiltalt for å ha deltatt i en sitt-ned-aksjon etter militærkuppet mot president Mohamed Mursi i 2013. Flere av Brorskapets øverste ledere skal være blant dem som har fått dødsdom, men det er ennå ikke kjent hvem disse er.

Mursi vant Egypts første demokratiske valg i juni 2012, men ble styrtet i et militærkupp ledet av hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi knapt et år senere.

Mursi sitter fortsatt fengslet med en dødsdom hengende over seg, Det muslimske brorskapet er forbudt, og Sisi har sikret seg presidentposten i et valg som ble boikottet av opposisjonen.

Blant de 739 tiltalte i saken er også den prisbelønte pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, også kjent som Shawkan, som ble pågrepet da han dekket protestene i 2013.

Det muslimske brorskapets øverste religiøse leder, Mohammed Badie, er også blant de tiltalte, men verken han eller Zeid fikk sine dommer lørdag. Det gjorde derimot Mohammed al-Beltagui og Essam al-Erian, to ledende medlemmer av Brorskapet, som er dømt til døden ved henging.

Amnesty International har kalt rettsoppgjøret mot de 739 for «en grotesk parodi».

Blant de 75 som ble dømt til døden lørdag, er flere av lederne i Det muslimske brorskapet. De øvrige tiltalte får sine dommer 8. september, ifølge den statlige nettavisen Al-Ahram.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.