Sør-Sudans President Salva Kiir, venstre og opposisjonsleder Riek Machar. 20. juni, 2018. (AP Photo/Mulugeta Ayene, FILE)
annonse

Det er et ordtak som sier at «penger som kommer lett, ja de forsvinner lett». Det må i sannhet være tilfelle for myndighetene i Sør-Sudan, som mottar over 600 millioner kroner årlig i utviklingshjelp fra norske skatteytere.

Når en ikke har svettet for å skaffe dem, trenger en ikke svette for å bruke dem heller synes å være mottoet for parlamentarikerne i den unge staten Sør-Sudan. I en artikkel hos BBC røpes det at Sør-Sudan bruker 16 millioner dollar, ca. 130 millioner norske kroner, på å kjøpe nye biler til parlamentsmedlemmene i landet. Ikke en gang norske stortingspolitikere har statsfinansierte biler. Kun norske ministere har en slik ordning.

I landet hvor nær halvparten av befolkningen sulter så tar uten blygsel en engere krets av politikere seg til rette. Beboere i hovedstaden Juba fordømmer pengebruken til president Salva Kiir Mayardit, multidollarmillionæren med cowboyhatten.

annonse

Presidenten selv skal være god for ca. 200 millioner dollar. Pengene skaffer han seg gjennom sitt eget byggefirma i landet. Først får landet penger fra land slik som fra Norge, som så brukes på prosjekter med selskaper som blant annet eies av presidenten.

Normalt kalles det for korrupsjon, men i Afrika kaller vi nordmenn det for utviklingshjelp. Kanskje noe for kollegiumet i Riksrevisjonen, de som skal overse at statens penger brukes riktig.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.